Bu iki isim bugünün müzisyenlerinin, özellikle de elektronik ortamda müzik üretenlerin yakından tanıması gereken iki isim. Smith ve Kusek Müzik Enstrumanı Dijital Arayüzü (Muysical Instrument Digital Interface), yani MIDI'nin yaratılması ve standardize edilmesinde emeği geçen iki çok önemli insan.
Muhtemelen her tanrının günü bilgisayarımız, telefonumuz ya da farklı bir elektronik araçtan MP3 formatında ses dosyalarına çevrilmiş müzikler dinliyoruz. Peki nereden geldi bu MP3 formatı hiç düşündünüz mü? MP3 ses dosyası formatını bulduğu için Karheinz Brandenburg'a minettar olmalıyız.
Başta üniversite ve lise öğrencileri olmak üzere herkes bu adamın önünde saygı ile eğilmeli. Çünkü kendisi wiki'nin mucidi olur.
Bu kişinin adını başlıktan kopyalayıp Google arama çubuğuna yapıştırdığınızda tam olarak kendisinin mucidi olduğu şeyi kullanmış oluyorsunuz.
Bilin ki bugün hızlı internetiniz varsa bu insan sayesinde. Hızlı internet ve endoskopi gibi medikal uygulamaları Narinder Singh Kapany, nam-ı diğer 'Fiberoptiğin Babası'na borçluyuz.
İki sene önce ölen Moreno bugün dünyanın en yaygın kullanılan teknolojik ürünlerinden birinin mucidi. Küçük bir ipucu verelim, Moreno'nun buluşu sayesinde hergün toplu taşıma kullanabiliyoruz. Hayır, tabii ki İstanbul Kart'ın mucidi değil ama 'akıllı kart' konseptini bulan kişi. Bugün pasaportlardan, SIM kartlara kadar geniş bir alanda kullanılan akıllı kart konseptini 1974 yılında dünyaya tanıtan kişi Roland Moreno'dur.
World Wide Web'in mucidi. Daha ne diyelim.
Elektronik, özellikle mobil cihazlarda devrim yaratan Lityum iyon pili icat ettiği için her gün Dr. Akira Yoshino'ya bir hayır duası etmekte fayda var.
Eğer programcıysanız veya yazılımla ilgileniyorsanız Ritchie'nin adını duymamış olmanız pek mümkün değil. Eğer yazılımcı veya bilgisayar mühendisi bir arkadaşınız varsa Ritchie'nin neden önemli olduğunu size çok daha iyi anlatacaktır. Ama özetle şunu söyleyelim: bugün milyar dolarlık bir yazılım endüstrisi varsa bu adam sayesinde var. Toprağı bol olsun rahmetlinin. En büyük şanssızlığı Steve Jobs'la aynı hafta içinde ölmesi oldu galiba.
Ajay Bhatt'a bilgisayar portları ile ilgili en önemli çözümlerin mucidi desek abartmış olmayız. USB, AGP ve PCI Express portlarının gelişimini sağlayan Bhatt sayesinde yüksek çözünürlüklü grafiklerli bilgisayarlar hayaldi, gerçek oldu.