Her şey sırt ağrısıyla başladı! Safra kesesinden tam 382 taş çıkartıldı... Görenler inanamıyor

Safra kesesi taşı oldukça ağrılı sonuçlara neden olabilen rahatsızlıklardandır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Safra kesesinde biriken taşlar birden fazla olabilir. Safra kesesi taşını teşhis etmek zor olabilir. Hindistan'da yaşayan bir kadın yaşadığı uzun süreli sırt ağrısı nedeniyle doktora başvurdu. Doktorda safra kesesinden 382 tane taş çıkartıldı.

Hindistan'da aylardır sırt ağrısı şikayeti olan Yashoda Bai doktora gitmeye karar verdi. Hastanede yapılan testlerin ardından kadının safra kesesinde çok sayıda taş olduğu öğrenildi. Ameliyata alınan kadının safra kesesinden 382 taş çıkaran doktorlar şaşkına döndü.

Yashoda Bai adlı hasta, sırtında şiddetli ağrı yaşadıktan sonra bir şeylerin ters gittiğini ilk kez fark etti. Ayrıca göğüs ağrısı çekiyordu ama sebebinin farkında değildi.
Safra kesesinin insan çakıl çeşmesi gibi taşlarla dolu olduğunu bilmiyordu. Başlangıçta ağrı kesici için yerel bir doktora başvurdu, ancak ailesi sorunun kökenine inmek için onu hastaneye götürmeye karar verdi.

Reklam
Reklam

SAFRA KESESİ TAŞLARI SIVI BİRİKİNTİLERİDİR

Sonraki bir sonografi taraması, Bai'nin mesanesinin safra kesesinde 382 taş barındırdığını ortaya çıkardı - bazılarının çapı 1 santimetreye kadar çıktı. Safra taşları "safra kesenizde oluşabilen sertleşmiş sindirim sıvısı birikintileridir." Genellikle safranın kolesterol seviyeleri çok yükseldiğinde ve aşırı kolesterol, bir kum tanesinden daha küçükten bir golf topu kadar büyüklüğe kadar değişebilen sert birikintiler oluşturduğunda ortaya çıkarlar.

AMELİYAT 2 SAAT SÜRDÜ

Bu arada, bazı insanlar bu kaya benzeri casuslardan yalnızca birini geliştirirken, diğerleri aynı anda birden fazla üretebilir. Neyse ki, doktorlar iki saatlik bir operasyon sırasında kadının tüm safra taşlarını ve safra kesesini tek tek çıkardılar.
Eşlik eden grafik görüntüler, cerrahların hastanın organını çekerek açtığını ve çıkan taşları çakılları tüyler ürpertici çelik bir kaba koyduğunu gösteriyor. Bai şu anda prosedürün ardından iyileşiyor. 2018 yılında başka bir Hintli hastanın da safra kesesinden 2.350 taş çıkartılmıştı.

Reklam
Reklam

SAFRA KESESİ TAŞI BELİRTİLERİ

  • Karnın üst orta ve sağ kısmında başlayan ve kimi zaman sağ kürek kemiğine doğru yayılabilen
  • Genellikle yemeklerden sonra aniden başlayan ağrı
  • 15-20 dakika süreyle artan, daha sonra 5 saate kadar sebat eden ağrı
  • Kusma, mide yanmasını engelleyici antasid ilaçlar, dışkılama, gaz çıkarma, pozisyon değiştirme gibi uygulamalara yanıt vermeyen ağrı
  • Aşırı terleme ve mide bulantısı
  • Künt ve yoğun karakterde
  • Kendi kendine zaman içerisinde geçen ağrı