Her Şeye Rağmen Suriye'ye Gitmeye Devam Ediyorlar

ŞANLIURFA (A.A) - Müslüm Etgü - Yasin Dikme - Ahmet Ekinci - Suriye'de geçen yıldan bu yana yaşanan iç karışıklığa

ŞANLIURFA (A.A) - Müslüm Etgü - Yasin Dikme - Ahmet Ekinci - Suriye'de geçen yıldan bu yana yaşanan iç karışıklığa rağmen evlilik veya akrabalık ilişkileri bulunan bazı vatandaşlar, tehlikeye rağmen bu ülkeye gidiş gelişini sürdürüyor.

Geçen yıllarda Suriye ile ilişkilerde yaşanan olumlu havanın etkisiyle yıllar sonra dini bayramlarda bu ülkedeki akrabalarıyla bir araya gelmeye başlayan vatandaşların geliştirdiği ilişkiler, zamanla iyi bir seviyeye ulaştı.

Yakın akrabalarla düğün, taziye ve özel günlerde sık sık görüşen sınır illerindeki vatandaşların bir kısmı karşılıklı kız alıp verdi. Suriye'de olayların yaşandığı döneme kadar bu ülkeye sık sık gidip gelenler geçen yıldan bu yana geçişlerde zorluk yaşamaya başladı.

Reklam
Reklam

Suriye'nin bazı sınır kapılarını kapatmaya başlamasıyla, bir süre ne yapacağına karar veremeyen aileler, açık olan kapılardan tüm tehlikelere rağmen gidip gelmeye devam ediyor.

-En çok Suriyeli gelinler etkilendi

Akçakale ilçesinde yaşayan ve bir Suriyeli'yle evli olan Ahmet Varlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki belirsizliğin en çok kendilerini etkilediğini söyledi.

Bu süre içerisinde Suriye'nin Akçakale sınırındaki kapıyı kapatması üzerine karşı taraftaki akrabalarını görmek için yaklaşık 140 kilometre uzaklıktaki Karkamış Sınır Kapısı'na gitmek zorunda kaldıklarını, söz konusu kapının kısa süre önce tekrar açılmasıyla birlikte gidiş gelişlerde kısmen de olsa rahatlama yaşandığını anlatan Varlı, Suriye'deki sıkıntıların bir an evvel bitmesi temennisinde bulundu.

"Orada yaşanan zorluklara rağmen akrabalarımızı ziyaret etmek zorundayız" diyen Varlı, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 7 yıl önce Suriye'de üniversite okuduğum dönemde eşim Necva ile tanıştık ve evlendik. İki çocuğumuz var. Suriye'de işler karışınca bir süre gidip gelemedik. Eşim ve kızlarım Suriye'de yaşayan akrabalarını görmek istediğini söyledi. Zor da olsa gidip geldik."

Reklam
Reklam

Necva Varlı da Suriye'de yaşanan karışıklığın bir an evvel bitmesi için dua ettiğini dile getirdi.

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tellebyat kasabasından bir akrabasıyla 2005 yılında evlenen Mehmet Akbaş ise bir süreden beri Suriye'deki akrabalarıyla görüşemediklerini belirtti.

Suriye'nin 6 ay önce Tellebyat Sınır Kapısı'nı kapatması nedeniyle yakınlarıyla yüz yüze görüşme imkanı bulamadıklarını anlatan Akbaş, "Tellebyat Sınır Kapısı, iki hafta önce açıldı. En kısa sürede eşim ve çocuklarımla birlikte Suriye'ye gitmek istiyoruz" dedi.

Şanlıurfa'da yaşayan 3 çocuk annesi Bedia Kader de Suriye'deki olayların bir an evvel bitmesini beklediklerini ve orada yaşayan akrabaları için endişe duyduklarını dile getirerek, yine de imkanları dahilinde Suriye'ye gitmeye devam ettiklerini anlattı.

-"Çatışmanın ortasında da kaldılar"

Sınır kapısına yakın yerlerde zaman zaman çatışmaların yaşandığı Halep'in Azez ilçesi ile Kilis arasındaki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan da 2 ülke arasındaki geçişler azalsa da devam ediyor. Daha çok Suriyeliler'in gelip gittiği kapıdan her şeye rağmen bazen Türk vatandaşları da geçiş yapıyor.

Reklam
Reklam

Suriye'ye giden kimi Türk vatandaşları zaman zaman çatışmaların arasında da kalıyor. Yaklaşık 2 hafta önce çatışmanın ortasında kalan 2 Türk vatandaşı yaralanırken, daha önce de Azez ilçesi yakınlarında bindiği Suriye plakalı otomobille çatışmanın ortasında kalan Aliye Taş (63) ve mart ayında gittiği Halep'ten dönerken araçlarına ateş açılan Hayrettin Ayoğlu (75) da bunun sonucunda hayatını kaybetmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: