Her Tencereniz Bir Öncekinden Daha İtalyan Olsun: İşte Makarnanın İncelikleri!

Hazırlaması en basit yemek bile olsa, bazı hatalara mutfakta en tecrübelimiz bile düşüyor...

''5 dakika kaynatıyorsun, üstünü kapatma aman. Sonra süzeceksin, sonra aynı tencereyi yağlayacaksın. Yapışmaması için biraz...''

...Biraz? Ne biraz? Tuz muydu? Yağın oranından mı bahsediyordu? Neydi!?

Makarna tarifini annesinden 15 defa almış insanlar var aramızda, eminiz. Mutfakta fazla vakit harcamayan beyaz yakalılar, finallere çalışan ya da PES oynayan öğrenciler, veya basitçe 'yemeyi yapmaya tercih eden' sipariş severler... Gün gelecek; tatil günümüzde evde canımız sıkılacak. Gün gelecek; PES'in kolu bozulacak, finaller bitecek. Gün gelecek; faturayı ödemeyi unuttuğumuz için internetimiz kesilecek. İşte o gün; her birimiz bu makarnanın nasıl mükemmel şekilde yapılacağını öğreneceğiz.

Reklam
Reklam

O gün neden bugün olmasın?

İşte makarnanızın çehresini babaanne pilavından İtalyan sofrasına doğru değiştirecek, altın değerinde öneriler!


  1. Ne kadar su, o kadar iyi!

_Tencereyi yarısına kadar suyla doldurmayın. Bu cümleyi de kimden duyduysanız acilen unutun. İyi makarna pişirebilmenin en öncelikli adımı; makarnayı bol suyla kaynatmaktır.

_

Tencereden taşmayacak seviyeye kadar kaynar su koymanızı öneriyoruz.


  1. Tuz olmazsa olmazdır!

''Tuzsuz yapayım makarnamı, tuzu azaltmak istiyorum zaten''; OLMAZ.
Su kaynarken atacağınız tuz, makarnanıza tuzlu bir tad vermek için değil; alışıldık makarna tadını elde etmek içindir. Ayrıca attığınız tuz, suyun kaynama sıcaklığını arttıracağı için makarnanızın daha uzun süre kaynayabilmesini sağlar.

Her litre suda bir yemek kaşığı tuz kullanmalısınız.

Reklam
Reklam

  1. Kaynamaya bırakmayın, karıştırın!

Özellikle ilk birkaç dakika kaynar suyunuzu karıştırmanız, makarnanızın yapışmaması için çok önemlidir! Sonrasında arada bir karıştırıp, yan tarafta hazırlıyor olduğunuz sosunuza odaklanabilirsiniz.- - - - - -

  1. Su tam olarak kaynamadan makarnanızı koymayın!

Suyun fokur fokur kaynadığı ana kadar beklemelisiniz.
Ayrıca makarnayı kırıp da koymak, makarnanın daha hızlı haşlanmasını sağlamıyor. Aldanmayın böyle sözlere... - - - - - -

  1. Tam kıvamında olması için zamanlama çok önemli!

İtalyanlar 'Al Dente' derler; dişe doğru anlamında. Makarnanın dışının yumuşacık olduğu, içindeyse hafif bir kıtırtının kaldığı o mükemmel orana verilir bu isim.

Reklam
Reklam

Buna ulaşmak için; makarna paketinizde yazan kaynama süresinin üçte ikisi kadar kaynatın. Sonra kaynar suyun içine bir bardak soğuk su ilave edin ve tencerenin altını kısın, geri kalan üçte birlik zaman diliminde makarnanızı bu şekilde haşlayın.

Olay budur.- - - - - -

  1. Makarnanızı süzerken katiyen soğuk suyla durulamayın! Soğuk suyla durularsanız makarnanız tatsız, yapış yapış olur...


  1. Son olarak, gizli silah: Zeytinyağı!

Zeytinyağı ve pişirme suyunuzdan ayırdığınız birkaç kaşık su demek lazım :)

Reklam
Reklam

Makarnanıza servis şeklini verirken; sosunuzu koyduktan sonra birazcık zeytinyağı, birazcık da pişirme suyunuzdan ayırdığınız sudan dökmeniz makarnanızı daha da leziz yapacaktır!

O zaman tüm taktikleri aldığınıza göre bu makarnaları şahane pişireceğinize eminiz!