Her Yıl 5 Milyon Kişi Sigaradan Hayatını Kaybediyor

Universal Alman Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaman, “Sigara günümüzde kitlesel ölüm nedenidir....

Universal Alman Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaman, “Sigara günümüzde kitlesel ölüm nedenidir. 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Keza 9 Şubat ve 31 Mayıs’ta da benzer içeriklerde dünya çapında sigara bağımlılığına karşı bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Ancak her yıl 5 milyon kişinin ölüm sebebi olan sigaraya karşı özel günlerde değil her gün konuşmalıyız” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Yaman dünyada 1,3 milyar insanın sigara içtiğine dikkat çekerek, "Dünya genelinde erkeklerin yüzde 47,5’i kadınların yüzde 10,3’ü sigara içiyor. türkiye'de ise bu oran erkeklerde yüzde 43,5 kadınlarda yüzde 16’dır. Görüldüğü gibi Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde. Sigaranın en önemli zararı ise solunum ve dolaşım sistemlerinde ortaya çıkıyor. Solunum sistemi hastalıkları olan KOAH, akciğer kanseri ve astım çağımızda giderek artan en önemli sağlık sorunu haline geldi” dedi.

Reklam
Reklam

2020 YILINDA 10 MİLYON KİŞİ SİGARADAN HAYATINI KAYBEDEBİLİR

Son 20 yılda insan ömrünün 10 yıl uzadığını hatırlatan Prof. Dr. Yaman, “Sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020 yılında, ülkemize 550 bin kişi, dünyada 5 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölecek. Bu rakam çok korkunç bir gerçeği ifade ediyor. Sigara bir kitlesel ölüm nedenidir" dedi.

Günümüzde kadın ölümlerinin artmasının nedeni olarak akciğer kanseri adres gösteren Prof. Dr. Yaman, “Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranı yüzde 80. Ama ne yazık ki gecikince bu oran yüzde 15’lere düşüyor. Son yıllarda sigara içen kişilerde yapılan düşük radyasyonlu bilgisayarlı tomografi incelemeleri erken tanıyı mümkün kılıyor. Sigara içen kadınlar sigara içen erkeklere göre 2 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskine sahip. Yine mutfaktaki risk olan radon gazı, özellikle sigara içen kadınlarda akciğer kanseri oranını arttırıyor. Bu nedenle kadınların akciğer kanseri konusunda uyarılması ve toplumsal duyarlılığın arttırılması gerekiyor” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de son yıllarda uygulanan politikalar sayesinde sigara tüketiminin yüzde 7 oranında azaldığına dikkatleri çeken Prof. Dr. Yaman, “Sigara içen kişi kendi iradesi ile bundan vazgeçebilirse de bu oranın yüzde 10 olduğu bilinmektedir. Sigara bırakmak isteyen tüm bağımlılar profesyonel destek almalıdırlar. Günde 15 ya da daha fazla sigara içenler ve günün ilk yarım saati içinde sigara içme ihtiyacı hissedenlere etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerini önermekteyiz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: