Her Yıl Milyonlarca Kişinin Ölümünden Sorumlu Zehir: "Sigara"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Çakır Edis, sigarayı bırakma noktasında elektronik

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Çakır Edis, sigarayı bırakma noktasında elektronik sigaranın tedavi noktasında kanıtlanmış bilimsel bir yanının olmadığını belirtti.

Doç. Dr. Edis, TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında, tütün kullanımının en önemli, önlenebilir halk sağlığı problemlerinden olduğunu söyledi.

Hastalara sigara bırakma konusunda bant, sakız ve ilaç yöntemlerinin yanında, diyetisyen ve psikolojik destek de verildiğini anlatan Edis, "Sigarayı bırakma konusunda elektronik sigara hiçbir şekilde bilimsel etkinliği kanıtlanmış bir tedavi türü değildir. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı da elektronik sigarayı ruhsatlandırmamıştır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı ilaçlar kullanılmalıdır. Öte yandan, sigara bırakan kişinin yeme içme alışkanlıkları değişecektir. Sigarayı bırakan kişinin 2-3 kilo alması normaldir. Kişinin daha fazla kilo almaması için tedavilerimizde diyetisyenler ile çalışıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sigarayı bıraktıktan sonra yaşanacak nikotin yoksunluğunun Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı ilaçlarla ve psikilojik destek ile telafi edilebileceğini belirten Edis, sigarayı bırakmada en önemli faktörün kişinin sigarayı bırakmayı istemesi olduğunu kaydetti.

-"Her yıl yaklaşık 5.4 milyon kişi ölüyor"

Dünya'da 15 yaş üstü 1.2 milyar yaklaşık her üç yetişkinden birinin sigara içtiğini belirten Edis, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütüne bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5.4 milyon kişinin öldüğünün açıklandığını ifade etti.

2030'a kadar önlem alınmazsa dünyada yaklaşık yılda 8 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini ifade eden Edis, şunları kaydetti:

"Dünyada sigara içenlerin yaklaşık üçte ikisi Türkiye'nin de içinde bulunduğu 10 ülkede yaşamaktadır. Tütün ürünlerinin kullanımı gelişmiş ülkelerde erkekler arasında azalmaktayken, maalesef gelişmekte olan ülkelerde özellikle kadınlarda artış göstermektedir. Buna bağlı Türkiye İstatistik Kurumu'nca yapılan araştırmalara göre, 15 yaş ve üstü tütün kullanımı erkeklerde yüzde 41.4, kadılarda yüzde 13.1, toplamda yüzde 27 olarak bulunmuştur. Bu veri 2008 yılı verileriyle karşılaştırıldığında erkeklerde yüzde 6.5, kadınlarda yüzde 2.1 azalma mevcuttur."

Reklam
Reklam

-Pasif içicilik-

Sigaranın içerdiği 4 binden fazla maddeyle insan sağlığına zararının kanıtlanmış olduğunu belirten Edis, tütün ve tütün ürünlerinin en sık görülen kanser nedenlerinden olduğunu ifade etti.

Edis, tütünün özellikle akciğer kanserinin yüzde 90'ın fazlasından sorumlu olduğunu belirterek, "Tütün kullanımı yalnızca içen kişilere değil, pasif içicilik nedeniyle çevreye de zarar verdiği gösterilmiştir. Yılda yaklaşık 600 bin kişinin pasif içiciliğe bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiği düşünülmektedir. Aileler özellikle çocuklarının yanında sigara içerek onları sigara içiciliğine ortak etmemelidir. Aile, çocuğun önündeki en önemli rol modeldir. Sigara kullanımının küçük yaşlara düşmesinin nedenlerinden bir ailelerin çocuklarının yanında sigara içesidir. Ayrıca çocuk veya yetişkin çevresel sebeplerden dolayı da pasif içiciliğe maruz kalmaktadır" diye ekledi.

Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: