"Her yıl pamuk ekilir"

ŞANLIURFA (İHA) - Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP Bölgesi'nde pamuğa devlet tarafından teşvik primi verildiğini ve bu nedenle bölgede her yıl bilinçsizce pamuk ekimi yapıldığını söyledi. Çullu, "Devlet diğer ekonomik ve ülke ihtiyacını karşılayacak kültür bitkilerine de teşvik vermelidir" dedi.

ıV>Sulama projelerinde ürün deseninin proje başlangıcında DSİ tarafından planlandığını belirten Çullu, "ne yazık ki buna çiftçiler genelde uymaz ve pazar durumuna göre mono kültür tercih edilir. hele gap alanında olduğu gibi pamuğa devlet tarafından teşvik primi verilirse her yıl pamuk ekilir. çok su ve çapalama gibi sürekli toprak işleme gerektiren bitkilerin arasına yem bitkileri, tahıllar veya yağ bitkilerini münavebeye koymazsanız toprağın fiziksel özelliği bozulur. hava ve su geçirmezliği azalır, yüzeyde su göllenmeleri başlayarak buharlaşma ile tuzluluğa davetiye çıkarılır" diye konuştu.
ıV>

Reklam
Reklam

Devletin diğer ürünleri alarak çiftçiye destek vermesi gerektiğini kaydeden Çullu, "bu nedenle devletimiz pamukta olduğu gibi diğer ekonomik ve ülke ihtiyacını karşılayacak kültür bitkilerine de teşvik vererek çiftçi ürünlerini alma garantisi sağlamalıdır. ovada iklim ve toprak özelliklerine uygun bir ürün deseni planlaması yapılmalıdır. pamuk bitkisinin fazla tercih edilmesi su kullanımını artırmaktadır. bu nedenle alternatif bitkiler önerilmeli ve üretim teşvik edilmelidir" dedi. ıV>ıV>