Herakles geldi, sıra British Müze'de sergilenen Harp Anıtı kabartmalarında

Tarihi eserleri koruma gönüllüleri Anadolu'dan kaçırılan eserlerin yurtdışından bir bir getirilerek yerinde sergilenmesi gerektiğini belirtiyor....

Tarihi eserleri koruma gönüllüleri Anadolu'dan kaçırılan eserlerin yurtdışından bir bir getirilerek yerinde sergilenmesi gerektiğini belirtiyor. Anadolu Kültür Varlıkları ve Eserleri Koruma Derneği Başkanı Mehmet Çelikten, 40 yıl önce Antalya Perge'den kaçırılarak ABD'ye götürülen ve Boston Müzesi'nde sergilenen Yorgun Herakles (Herkül) heykelinin üst kısmının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağıyla Türkiye'ye getirilmesinin tarihi başarı olduğunu söyledi. Sıranın 169 yıl önce Antalya'nın Kaş ilçesi Kınık beldesinde Xanthos Antik Kent'inden İngiltere'ye kaçırılan Harp Anıtı'nın orijinal mermer kabartmaları olduğunu belirten Çelikten, 1842 yılında İngiliz arkeolog Fellows tarafından kaçırılan dört yüzü frizle kapaklı mezar odası kabartmalarının halen British Müzesi'nde sergilenmekte olduğunu kaydetti. 169 yıl önce Likya Birliği'nin başşehri Xanthos'tan M.Ö. 480-470 yıllarına ait kaçırılan Harp Anıtı kabartmalarının getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 4 yıl önce başvuruda bulunduğunu belirten Çelikten, Bakan Ertuğrul Günay'ın girişimleri ile İngiltere'de British Müzesi'nde sergilenen orijinal mermer kabartmaların kısa sürede geleceğine inandıklarını söyledi.
Çelikten, "Arkeoloji dünyası tarafından önemli bir eser olarak görülen Yorgun Herkül heykeli, bir insan boyunda ve 200 kilo ağırlığında bulunuyor. Heykelin alt yarısı 1980 yılında Prof. Jale İnan tarafından Antalya Perge kazılarında bulunmuştu. 40 yıl önce kaçırılarak ABD'ye götürülmüştü. Sıra şimdi 169 yıl önce Kaş'tan gemi yolu ile İngiltere'ye kaçırılan Harp Anıtı kabartmalarını geri getirmede. Anadolu insanının güzel bir sözü vardır. Gül dalında güzeldir diye. Tarihi eserlerde yerinde güzeldir. Xanthos'ta 8 metre 87 santim uzunluğundaki Harp Anıtı'nın mermer kabartmaları 169 yıldır yok. Görünürdeki Harp Anıtı üzerindeki kaplama ise sahte alçı kopyadır." diye konuştu.
Çelikten, Xanthos'un Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu(UNESCO) 25 yıldır koruması altında olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz