Herkes şizofreni olabilir

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Böke, "Hiç kimse şizofreni hastalığına yakalanma konusunda dirençli değildir" dedi.

Tıp Fakültesi ve Sürekli Eğitim merkezi tarafından OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde düzenlenen Şizofreni konulu toplantıda sunum yapan Yrd. Dr. Ömer Böke, şizofrenin, insanın düşünce, duygu ve davranışlarında bazı değişikliklere sebep olan bir beyin hastalı olduğunu söyledi.

Genel sıklık verilerine göre Samsun ilinde yaklaşık 5 bin şizofreni hastası olduğu tahmin edildiğini dile getiren Böke, şizofreni hastalığı bütün sosyokültürel seviyelerde, ırklarda, dinlerde, cinsiyetlerde eşit olarak görüldüğünü kaydetti.

Reklam
Reklam

"Herkes şizofreni hastalığına yakalanabilir" diyen Böke, "Hiç kimse bu hastalığa yakalanma konusunda dirençli değildir. Buna rağmen şizofreni hastaları toplum içinde ayrımcılığa, dışlanmaya, damgalanmaya maruz kalmaktadır. Bu tavırların hastalar ve aileler üzerinde çok sayıda olumsuz etkileri vardır. Hasta ve yakınlarının benlik saygısı zedelenir, aile ilişkileri bozulur, arkadaş edinme ve sürdürmeleri güçleşir, iş bulmaları zorlaşır. Şizofreni hastalığı tedavi edilemez bir hastalık değildir. Hastalığın bazı belirtileri sürse bile kişi çalışabilir ve sosyal ilişkilerini sürdürebilir. Çalışmak ve sosyal ilişkileri sürdürmek hastalığın gidişini olumlu etkiler. Bu nedenle tedavi toplum içinde yapılmalıdır. Toplumun olumsuz ve yanlış yargılarını değiştirmek için sivil toplum örgütlerine, basına, özellikle yerel basına önemli görevler düşmektedir" diye konuştu.

Böke, Samsun'da şizofreni hastaları, yakınları ve ruh sağlığı çalışanları tarafından Şizofreni Dostları Dayanışma Derneği'nin kurulduğunu, derneğin temel amacının hastaların ve ailelerin birbirleriyle iletişimini artırmak, toplumun şizofreni hastalığıyla ilgili olumsuz, yanlış yargılarıyla mücadele etmek olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam