Herşeyi Belirli Ölçüde Yemek Diyet Değil

Diyet yapanlara en büyük tavsiye hep şu sözdür:” Her şey belli bir ölçüde.”

Diyet yapanlara en büyük tavsiye hep şu sözdür:” Her şey belli bir ölçüde.” Biliyorum, biliyorum, düşünüyorsunuz: fakat herşey belli bir ölçüde gayet mantıklı değil mi? Bu nasıl yanlış olabilir ki? Mutfakta çok önemli olan bir cümledir bu. Peki, belki. Ancak belki de başka bir kez daha bakış atmanın zamanıdır.

İlk olarak bu kolay örnekleri ele alalım.

Yer fıstığına alerjiniz varsa, belli bir ölçüde onları yemek sizi öldürebilir.

Kronik maya büyümesi varsa; sıklıkla bulunamayan şartlar hayal edemeyeceğiniz kadar çok insanı etkilemektedir ve bunlar da anlaşılmaz ve hoş olmayan semptomlarla sonuçlanır, o halde siz arpa mayası, sirke ve daha pek çok sayıda yiyeceği belirli bir ölçüde yiyemezsiniz. (Tabi en azından mayadan kurtulmak istiyorsanız).

Reklam
Reklam

MAO yavaşlatıcı olarak bilinen, medikasyona sahipseniz; yine belirli ölçüde bazı yiyeceklerden uzak durmanız gerekecek ya da yüksek tansiyon riskini göze alabilirsiniz…

Herşeyin belli bir ölçüde alınması gerektiğinin evrensel olarak doğru olmadığını gayet açık bir şekilde görebiliriz. Daha hassas birkaç olaya daha bakalım. Belki sizinki gibi.

Eğer sürekli kilolarıyla savaş içerisinde bir insansanız; insülin duyarsızlığı seviyesine sahip olma şansınız büyüktür.

Hormonal, metabolik ve genetik olarak pek çok şey de etkiliyor olabilir ma ne etkiliyor olursa olsun, karbonhidrat metabolizmanızın gerektiği gibi yumuşak çalışmadığını düşünmek iyi bir tahmindir.

Kan şekeriniz ve insülin seviyenizin çabucak yükselmesi iyi değildir. Belli bir ölçüde yediğinizi iddia etseniz bile… Kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için her zaman belirli bir ölçüde yemek tek başına yeterli değildir.

Şeker ve tatlı bağımlısıysanız, belirli bir ölçüde yeme şansı, sizin yeterli olmayacaktır. Sizin için, belirli ölçü kelimesi, Bengalese gibi olabilir. Diğerleri, bir tada sahip olabilir ve tatmin edici olabilir. Belirli bir ölçüde çikolata kurabiyeleri? Bazı insanlar için uygun olabilir. Sizin için uygun değildir.

Reklam
Reklam

Buğdaya subklinikal alerjisi veya aşırı duyarlılığı olan çoğu insandan biriyseniz (düşündüğünüzden çok daha yaygın), daha sonra bunu kesmeniz, onu kestiğinizde ne kadar iyi hissedebileceğinizi size göstermez. Süt ve süt ürünlerinde de aynı şey geçerli. Bunun doğru olmadığını biliyorum, ama bunun böyle olması gerekiyor. En azından kısa süreliğine, hoş olmayan yiyecekleri yemeye devam ederseniz neler olduğunun farkına varamayacaksınız. Çelişkili bir biçimde, kısa süreliğine bile olsa bu yiyeceklere ara verirseniz bir zaman sonra kendinizdeki değişikliğin farkına varacaksınız.

Jonny Bowden