Hes Davası Elazığ'da Görüldü

Tunceli sınırları dahilinde yapımı planlanan 2 adet regülatör ve Hidro Elektrik Santrali Projesine karşı açılan davanın duruşması Elazığ'da görüldü.

Elazığ 1. İdari Mahkemesinde Tunceli sınırları dahilinde yapımı planlanan 2 adet regülatör ve Hidro Elektrik Santrali Projesine karşı açılan davanın duruşması görüldü.

Santrallerden biri Çemişgezek İlçesinde Tagar Çayı üzerinde yapılması planlanan Tagar Regülatörü projesi diğeri de Tunceli - Erzincan sınırında ki Pülümür ilçesinde bulunan Karasu Çayı üzerinde kurulması planlanan Armağan regülatörü ve HES projesi.

Yöre Halkı Olarak HES'e İzin Vermeyeceğiz

Görülen duruşmadan sonra Avukat Barış Yıldırım Adliye binası önünde basın açılması yaptı. Yıldırım Tunceli de projenlendirilmiş ve inşa edilmekte olan toplam 26 tane hes projesi olduğunu söyledi. İnşa edilen ve edilecek olan HES'lerin Tunceli coğrafyasında büyük bir ekolojik, tarihi ve ekonomik yıkıma maruz bırakacağını belirten Yıldırım, "yöre halkı olarak orada çevre ekoloji mücadelesi verenler olarak Tunceli'de HES projelerine geçit vermeyeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Ayrıca Yıldırım, HES projelerinin hukuksuzluğunun bugün bilim insanları tarafından da ortaya konulduğunu söyledi.Projeler oluşturulurken çevre düzeni planları nazara alınmıyor diyen Yıldırım, Bern Sözleşmesi, Dünya Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerin de nazara alınmadığını hatta Anayasanın 56. Maddesi de dikkate alınmadığına dikkat çekti. Bunları tüm ayrıntılarıyla mahkemede de ifade ettiklerini söyleyen Yıldırım "Tunceli'ye yönelik baraj, HES ve diğer madencilik projelerine geçit vermeyeceğiz, dersim halkı olarak 7 den 70 buradayız" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Erzincan Çemişgezek Armağan Hepimiz Birleşiyoruz

Duruşmaya katılan sanatçı Metin Kahraman elinde olan kitapları göstererek "Kitaplar 1965 - 1975 yılları arasında Keban Baraj havzasında yapılan arkeolojik çalışmaların raporlarıdır, Harputtan başlayıp Erzincan'a kadar devam eden Karasu hattında Urartu döneminden kalan uygarlık kalıntılarının belgeleri bulunmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

"Bölge arkeolojik açıdan çok önemli bir coğrafyadır. 10 yıl boyunca yapılan bu kazılar dünyanın örnek projelerinden biridir. Bu verilerin HES projelerinde kullanılmaması bilimsellikten ne kadar uzaklaştığımızın bir göstergesidir." diyen Kahraman, "Biz dersimliler bu yüzden barajlara heslere izin vermeyeceğiz. Erzincan, Çemişgezek, Armağan hepimiz birleşiyoruz." Diye konuştu.

HES'lere Karşı Daha Duyarlı Olmamız Gerekiyor

Tunceli İl Genel Meclis Üyesi Erdal Şanlı da duruşmaya katılanlar arasındaydı. Basın açıklmasından sonra konuştuğumuz Şanlı davayı yaklaşık olarak 1,5 sene önce açtıklarını söyledi.

HES'e itiraz ettikleri konulardan birinin de HES yapılan sahanın fay hattı üzerinde olması olduğunu belirten Şanlı ayrıca barajın yaşayan canlılar için büyük bir tehtit oluşturduğunu belirtti." 6 metre küp su istiyorlar, o kadar su zaten orada yok bizim çekincelerimiz burada ki doğal hayatın tamamen yok olması." Diyen Şanlı bütün İl Meclisi Üyelerinin Santarilin yapılmasına karşı olduğunu ekledi ve herkesi HES'lere karşi daha duyarlı olmaya çağırdı.

Reklam
Reklam

Ajans23 / A.AKIN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: