HES'lere karşı 'Hewsel Dayanışması'

İstanbul'da 'Hewsel Dayanışması' kuruldu: "Ne TOKİ ne HES istiyoruz. Gezi'den kepçeyi kovduğumuz gibi Amed'in ağaçlarını da koruyacağız."

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri’ndeki Dicle Üniversitesi kampüsünde yüzlerce ağacın kesilmesi üzerine öğrencilerin başlattığı nöbetin beşinci gününde İstanbul ’da ‘Hewsel Dayanışması’ kuruldu. “Gezi Parkı’ndan Hevsel Bahçeleri’ne bu daha başlangıç mücadeleye devam” pankartının asıldığı basın toplantısında konuşan HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, Dicle Üniversitesi’nin atıklarını Hevsel Bahçeleri’ne boşaltarak burayı bataklığa çevirdiğini belirtti. Radikal'in haberine göre Önder, “Süreç, ‘Önce bataklığa çevir, sonra imha etmek için bunu gerekçe say, sonra orayı talan ve yapılaşmaya aç’ şeklinde gelişti. Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi el ele vererek burada katliamın altına imza atıyorlar” diye konuştu. Dayanışma 7 Mart Cuma günü Beşiktaş ’ta miting düzenleyecek.

Reklam
Reklam

‘Yangın tehlikesi için kestik’

Diyarbakır’ın güney batısında, Dicle Vadisi içinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nin tarihi 8 bin yıl geriye gidiyor. UNESCO miras listesine aday Hevsel Bahçeleri’nde ağaç kesiminin büyük tepki uyandırması üzerine Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bir açıklama yaparak Hevsel Bahçeleri’nde bir konut uygulaması veya imar planı çalışması bulunmadığını duyurmuştu. Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün de dün 990 adet ağacın yangın tehlikesine karşı kesildiğini belirterek “O bölgedeki ağaçlar yarım asırlık değil, kendiliğinden biten ama bizim arıtma tesisimizin organik yükünden dolayı daha hızlı gelişen ağaçlardır. Alanın rehabilite edilmesi kesilen ağaçların yerine de yeniden çam ağaçları dikilmesi koşuluyla bir kısmının kesilmesine izin verildi. Orası sit alanı, ne biz ne de bir başkası oraya hiçbir şey yapamaz” dedi.

‘Hewsel Dayanışması’ üyelerinden Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, bahçelerdeki tek tehdidin yapılaşma olmadığına dikkat çekti: “Dicle Nehri üzerine ardı ardına HES’ler planlanıyor. Hevsel Bahçeleri’nin yakınında petrol arama şirketleri kaya gazı sondajına başladı. Vadinin bir tarafı da rezerv yapı alanı ilan edildi. Gezi ve ODTÜ’de olduğu gibi çeşitli akıl oyunlarıyla vadi şirketlerin kullanımına sunulmaya çalışılıyor.”

Reklam
Reklam

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen 30 Ocak tarihli cevapta Dicle Vadisi’nde 1 adet HES için ÇED olumlu kararı verildiği, 4 adet HES için ise ÇED sürecinin devam ettiği belirtildi.