Hevsel Bahçesi’ndeki kuşları 2.5 yıldan bu yana fotoğraflayan Kaya, “Ege’nin Manyas Kuş Cenneti var. Güneydoğu’nun Kuş Cenneti neden olmasın” diyerek yerel yönetimleri ve devleti Hevsel Bahçelerinin çok çeşitli endemik yapısını korumaya çağırıyor.
[**
**](https://www.mynet.com/hevselden-kus-esintileri-2689418-myvideo)
Çocukluğundan beri içinde gezindiği Hevsel Bahçeleri’nin güzelliğini ve endemik yapısını merak eden gazeteci Selim Kaya, 2.5 yıl önce amatör bir şekilde kuşları fotoğraflarını çekmeye karar verdi. Sabah 07.00-09.00 arasında eline 500 mm’lik fotoğraf makinasını alan Kaya, fotoğraflarını çektiği ve adını bilmediği bu kuşları doğa araştırmacılarının yer aldığı devletin resmi sitesi olan trakus.org’a (Türkiye’nin Anonim Kuşları) göndererek kuşlar hakkında bilgi edindi.
**79 KUŞ TÜRÜ BULUNDU**
Fotoğraflarını çektiği Hevsel Bahçesi kuşlarının varlığını bu sitede yayınlatarak kayıtlara geçirdi. Böylelikle varlığı hakkında fikirler üretilen ancak bir türlü kanıtlanamayan Kızılgerdan, Ak Mukallit, Kumru, Ağaç İncirkuşu, Kızılsırtı Örümcekkuşu, Akgerdanlı Ötlegen gibi 79 kuş türünün yaşadığını belgeleyerek resmi kayıtlara geçirmiş oldu. Kaya, Hevsel Bahçeleri’nde 100 kuş türü bulunduğunu tahmin ediyor.
**MANYAS VARSA HEVSEL DE VAR**
Endemik yapısının zengin ve el değmemişliğiyle bir kuş cenneti olduğunu ve gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Kaya, “Dünyaca ünlü Manyas Kuş Cenneti’nde ilk önce 120 kuş tespit ediliyor. Daha sonra yapılan çalışmalarla 240 kuş türünün yaşadığı tespit edilerek koruma altına alındı” diyor ve ekliyor: “Ege’nin Manyas Kuş Cenneti varsa Güneydoğu’nun da Hevsel Kuş Cenneti var.”
**BELEDİYE VE VALİLİK EL ATMALI**
Hevsel Bahçeleri’nin el değmemiş endemik yapısı nedeniyle korunmaya muhtaç olduğunu ifade eden Kaya, Valilik ve Belediyelerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söylüyor. Bölgenin turizm alanı olarak açılması halinde hem Hevsel Bahçeleri’nin hem de Diyarbakır’ın kazanacağını söylüyor.