Heyelan Mağdurlarının 13 Yıllık Sorunu Çözülemedi

Ali Rıza ETCİ/ERMENEK Gökçeseki Köyü'nde 2002 yılında meydana gelen heyelan sonucu 20 evde hasar oluştu. İl Afet ve Acil Durum

Ali Rıza ETCİ/ERMENEK Gökçeseki Köyü'nde 2002 yılında meydana gelen heyelan sonucu 20 evde hasar oluştu. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, evlerin oturulamaz halde olduğunu belirtmesi üzerine mağdurlara yeni konut yapılması kararlaştırıldı. 20 konutun yapılacağı arazi, arazi kamusallaştırıldı. Depreme dayanıklı 100 metrekarelik evlerin projeleri çizilip, 20 ev sahibine dağıtıldı. 40'ar bin lira devlet desteğiyle herkesin evini kendisi yaptırması istendi. Ancak heyelanzedeler, müteahhitlerle yaptığı görüşmelerde evlerin her birinin 65 ile 80 bin lira mal olacağını öğrenince, 16 hak sahibi, 40 bin liranın üzerine katacağı para olmadığı için 'Şartlarımız uygun değil' diyerek bu haklarından vazgeçip, kendi çözüm yollarını buldu. Evleri ağır hasarlı olan 4 kişi de hakkından vazgeçmedi ama 40'ar bin liranın üzerine ödeme yapacak gücü olmadığı içinde yıllarca beklemek zorunda kaldı. Ancak 10 yıllık süre dolduğu içinde 40 bin liralık destek hakları, zaman aşımına uğradı.
Geçen yıla kadar evi ağır hasarlı olmasına rağmen oturmak zorunda kaldığını belirten Ali Benli, duvardaki çatlaklıkların artması üzerine geçen yıl evi tahliye edip kiralık bir evde oturmaya başladığını belirtti. 40 bin lira destekli evin maliyetinin fazla olması nedeniyle yaptıramadığını belirten şoförlükten emekli Ali Benli, "Üstüne para katabilecek durumda olsaydık. Yeni bir ev yapacaktık. Ama maddi durumumuz iyi değil. Şimdi ise o hakkımızın da sona erdiğini belirtiler. Devletin tüm kapılarını çaldık ama sorunumuza çözüm bulamadık. Suriye'den gelenlere çadır veriyorlar. Bize çadır dahi vermiyorlar. Biz bu köyün insanlarıyız. Başka ülkenin insanı değiliz. Valiliğe Kaymakamlığa yaptığımız müracaatlar olumsuz çıktı" dedi.
Aksaray Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi oğlu Süleyman Benli de "Bize verilen projeler 100 metrekarelik ve depreme dayanıklı, ısı yalıtımlı. Bu nedenle maliyeti fazla olunca kimse yaptıramadı. Bir çok mağdur evlerini güçlendirme çalışması yapıp oturdu. Ama bizim evimize güçlendirme çalışması yapmamız imkansız. Çünkü her an göçme tehlikesi var" diye konuştu.
Mağdurlardan çiftçi Ahmet Bakır da "O dönem, devlet tarafından ödenek verileceği belirtildi. Biz 9 müteahhit getirdik. Proje bedelini hesaplattık ama 70 bin liranın üzerinde fiyat çıktı. O yüzden de kimse yaptıramadı. Bizler Yunanistan'dan, Rusya'dan gelmedik. Bu toprağın evlatlarıyız" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: