"heykel'deki Kamu Bankaları, Cami Yapılması İçin Kamulaştırılmalı"

Bursa Kent Konseyi'nin gündeme getirdiği Cumhuriyet Alanı'ndaki 550 yıllık tarihi caminin yeniden ihyası için ilk...

Bursa Kent Konseyi'nin gündeme getirdiği Cumhuriyet Alanı'ndaki 550 yıllık tarihi caminin yeniden ihyası için ilk adım olarak Vakıflar'ın iki kamu bankasından arsayı geri alması istendi.

Vakıf mallarının korunmasına dair kanunda yer alan, kamu kurumlarında olan vakıf mallarının hiçbir bedel ödenmeden eski evkaf kayıtlarına istinaden kamulaştırılması hükmünce, 70 sene önce cami olarak kullanılan Sönmez İş Sarayı karşısındaki parselin kamulaştırması istendi.

Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyesi ve Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Grubu Başkan Yardımcısı Ali Turan, vakıf mallarının korunmasına ilişkin kanuna istinaden iki kamu bankasının mülkiyetinde olan Kadı Sarı Abdullah Camii arsasının tapuya yapılacak müracaat ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü adına tescilinin çok kolay olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Bursa'da Osmangazi Belediyesi'nin mülkiyetinde olan Gökdere Medresesi ve Ördekli Hamamı, İnebey Medresesi gibi vakıf tesislerinin bu kanun hükmünce hiçbir bedel ödenmeden Vakıflar Bölge Müdürlüğü adına tescil edildiğine dikkat çeken Ali Turan, "Bugün Sönmez İş Sarayı karşısında Halk Bankası ve Ziraat Bankası tarafından kullanılan alan daha önce Kadı Sarı Abdullah Vakfı'na ait cami, tekke ve çeşmeden ibaret olan bir külliye idi. Burada daha önce 2 ayrı parselde bu vakfa ait binalar da mevcuttu. Ben gençliğimde bu alanın bir kısmının Bursa otogarı olarak boş alan yerine kullanıldığını gördüm. Bursa Kent Konseyi olarak gündeme getirdiğimiz Heykel'de Kadı Sarı Abdullah Camii'nin yeniden ihyası projesinde ilk adım olarak Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın da gayretleri ile iki kamu bankası binasının boşaltılıp yıkılmasını talep ediyorum. Bu alan açıldığında tarihi camimiz etrafında özel mülke geçen yerlerin de kamulaştırılarak yeniden inşa edilmesi, Ulucami'den bakıldığında Yeşil Camii ile Yeşil Türbe'nin görünmesini de sağlayacak. Bugün tarihi vilayet binası üstündeki Hacılar Camii önünde kurulan tarihi çeşme de aslında bugün yok olan caminin yanında bulunuyordu. Bu çeşme de caminin ihyasından sonra güzel bir düzenleme ile eski yerine götürülmelidir. Tarihi mirası koruma hususunda önemli hassasiyete sahip Bursa'da bu çalışmanın gerçekleştirilmesi çok zor olmayacaktır. Bursa için bu önemli çalışmaya katkı koyacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederiz" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: