Trafiğe çıkan araç sahiplerinin korkulu rüyası olan, trafik cezalarında başı çeken HGS cezalarıyla ilgili önemli önemli gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde köprü geçiş cezaları ve HGS ile ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dan yeni açıklamalar geldi. Daha önce milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ve çok sayıda vatandaşın haksız yere kesildiğini iddia ettiği HGS cezalarının nedenine değinen Yıldırım, bu kez "HGS cezası affı var mı yok mu?" sorularına yanıt verdi. Kanunda cezalara yönelik değişiklik yapılacağını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
"O tarihten önce geçişlerde en uzak mesafeye ceza 10 kattı. O düzeltildi ama Nisan 2015'ten sonraki uygulama. Geriye de işlemesi lazım. Bu değişiklikle cezalar geçtiği mesafeye göre kesilecek. Yüksek gibi gözüken cezaların birçoğu önemli ölçüde rahatlayacak. Cezaların tamamen affedilmesi, kaldırılması diye bir şey söz konusu değil."
"VATANDAŞ HAKLI""
Geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında HGS cezalarıyla ilgili şikayetlerin doğru olduğunu ifade eden Binali Yıldırım, şunları söylemişti: "HGS şikayetleri doğru. Son günlerde gündem oldu. Nedeni 2014 yılına ait hatalı kayıtlar. Yolda, otoyolda geçerken okuyucular sizin plakanızı değerlendiriyor. Eğer paranız varsa bu geçiş normal olarak kabul ediliyor. Eğer paranız yoksa bunun on katına kadar ceza alabiliyorsunuz." HGS okumalarında yanlışlıklar olabildiğini belirten Yıldırım, cezaların nedeninin "hatalı plaka uygulamaları" olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Normalde plakalar altta klipsileri var, plakaların yazılı olduğu asıl plakalar koyuluyor. Plakada mesela sıfırın içine vida koyuluyor. Bu da sekiz gibi okunuyor ve de ilgisiz bir vatandaşın plakasına ceza kesiliyor. Bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz. Vatandaş haklı. Biz de bunu ciddi olarak araştırdık. Vidalar harflerin rakamların üzerine gelince hatalı."
"HEPSİ HGS OLACAK"
OGS'den HGS'ye geçişin nedenini anlatan Yıldırım, "Niye HGS varken OGS de yaptık. OGS hem cihazı çok pahalı hem de süresi var. Belirli bir süre sonra değiştirmek gerekiyor. Bir de işlemleri çok fazla. Vatandaşın bir günü böyle geçiyordu.Daha basit bir sistem olsun dedik HGS'yi devreye soktuk. Şu anda 8 milyon HGS var 2 milyon OGS var. Zaman içinde hepsi dönecek, hepsi HGS olacak." dedi.
YENİ HGS UYGULAMALARINDAN BAHSETTİ
HGS uygulamarının doğru işlemesi adında iki işlem yapacaklarını ifade eden Yıldırım, yapılacakları şu sözlerle açıkladı: "HGS'lerden sorumlu kuruluş PTT. PTT kredi kartı veremediği için posta çeki hesabı veriyor. Kredi kartında eksi hesap olduğunda parası olmasa da geçiyor ama diğerinde parası bitince ceza alıyor. PTT'de de bundan sonra gerekli kuruluşlarla konuşup eksi bakiye uygulaması başlayacak. Böylece ceza almayacak vatandaşlar."
HGS'LERİN BAZILARI HATALI ÜRETİM
Sekiz milyon HGS etiketi içinde imalattan bozukluk olduğunu ifade eden Yıldırım, "Maalesef vatandaş takıyor ama o etiket görevini yapmıyor. Bu şekilde etikete sahip olanların etiketleri yenilecek. Tepeden okuyucuların göreceği ön camdaki yer belli. Doğru noktaya yerleşme okuma da yapmıyor. Kaçak geçiş muamelesi yapılıyor. Aslında etiketlerin nasıl kullanılacağı belli ama biraz daha tanıtmaya yönelik çalışma herhalde gerekli." dedi.
HGS CEZALARINA İNDİRİM GELİYOR
Binali Yıldırım'ın açıklamaları ardından otoyol geçiş ücretleri çipli kimlik kartlarıyla ilgili düzenlemeyi içeren torba yasa TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. HGS ve OGS’den ücret ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen idari para cezalarında Mart 2015’te yapılan indirim, söz konusu tarihten önce kesilmiş cezalara da uygulanacak.