Hiç Bilmediğiniz Yönleriyle Barış Manço

Seni Hiç Unutmayacağız Barış Abi...

Barışa Özlem Duyulan Günlerde Dünyaya Geldi

Barış Manço 1943 yılında Rikkat Uyanık ve Hakkı Manço çiftinin ikinci çocuğu olarak Üsküdar Zeynep Kamil Hastanesi'nde dünyaya geldi. II. Dünya Savaşı yıllarından doğduğu için ailesi ona Barış adını verdi. Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço,2011 yılında söyleşi için gittiği Balıkesir Polis okulu'nda babasının asıl adının "Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço" olduğunu açıkladı. Doğukan Manço, babasının Türkiye'de Barış adını alan ilk kişi olduğunu da ifade etti.

Reklam
Reklam

Aileden Gelen Müzisyenlik

Barış Manço'nun müziğe olan ilgisi aileden gelmektedir. Annesi Rikkat UYANIK İstanbul Radyosu ve Konservatuvar'ına yıllarını vermiş bir hoca ve sanatçıdır. Rikkat Hanım oğlu Barış'ı ninni yerine Klasik Türk Müziği eserleri okuyarak uyuturmuş. Yukarıdaki fotoğrafta 7 Aylık olan Barış Manço gitarıyla görünüyor.
Bill Haley ve Müziğe İlk Adım

Barış Manço 14 yaşındayken Bill Haley'in bir filmini izlemiş ve çok etkilenmiştir. Annesine nefesli saz alması için çok ısrar etmiştir. Annesi Barış Manço'ya "Ciğerlerin çok zayıf.Nefesli saz almam ama gitar alırım" demiş ve hemen ertesi gün söz verdiği gibi bir gitar almış kendisine. Barış Manço müziğe ilk adımını işte bu gitarla atmış.

Barış Manço 8 Mart 1972 yılının Ses Dergisi'nde Mine Baykara ile gerçekleştirdiği röportajda Barış Manço müziğe ilk başladığı zamanları şöyle anlatıyor : "Gitarı elime aldığım gün hemen bir melodi çıkardım. Ortaokula gidiyordum. Dersler liseye oranla nisbeten hafif olduğu için uzun süre gitar çalışmak fırsatını buldum. Annem gitarı iyice öğrenmem için bana ders aldırmak istedi. Fakat akorlar üzerinde çalışmak beni kısa zamanda sıktı. Dört dersten sonra ders almaktan vazgeçtim. Annem çaresiz bana nota dersini kendi vermeye başladı. Annemin derslerinde kadınsı bir yumuşaklık, analık hissinden doğan bir başkalık vardı. Sonra bana güzel sesiyle şarkılar söylüyordu ki, asıl ben buna bayılıyordum. Bazen hafta sonlarında sabahlara kadar annemle oturup, müzik çalıştığımızı, müzik sohbetleri yaptığımızı bilirim. Hala da yaparız ya. Neyse... Annemin bana bütün çalışmalarımda büyük bir katkısı olmuştur. Bana alaturka müziği en ince teferruatına kadar o öğretmiştir. Neyse uzatmayalım. Bizim annemle yaptığımız bu müzik çalışmaları kısa bir zaman sonra kardeşim İnci'yi kıskandırdı. İnci'ye hemen bir piyano alındı. Ama o maymun iştahlıydı, bu yüzden piyano bana kaldı. Dünyalar benim olmuştu. Keyfime diyecek yoktu artık."

Reklam
Reklam

Yukarıdaki Fotoğrafta Barış Manço annesi Rikkat Hanım ile birlikte 3 Şubat 1959'da bir akrabasının düğününde annesi ile beraber şarkı söylüyor. İlk Sahne Deneyimi

Yukarıdaki fotoğraf 1958 yılında Barış Manço'nun ilk sahne aldığı güne aittir. Bu fotoğrafın arkasına Barış Manço kendi el yazısı ile "1958 Krizantem Pavyon İlk Sahneye Çıktığım Gün" diye not düşmüş.
200'ün Üzerinde Şarkı Besteledi

Bestelediği 200'ün üzerinde şarkısı mevcuttur. En çok bilinen bestesi, Barış Manço 13 yaşındayken vefat eden babannesinin adını taşıyan Gülpembe'dir. Bu besteler kendisine 12 altın ve 1 platin kaset ödüllerini kazandırmıştır.

40 Gün Süren İlk Evliliği

Barış Manço ilk evliliğini 31 Ocak 1970 tarihinde, 3 senedir birlikte yaşadığı Belçikalı fotomodel Marie Claude ile gerçekleştirmiştir. Resmi nikah merasiminin üzerinden henüz 40 gün geçmişti ki Barış Manço eşinden boşanmak için mahkemeye başvurdu. Barış Manço bu hızlı boşanma kararı için "Birbirimizle anlaşamayacağımızı anladık. Sanıyorum, ayrılık ikimiz için de daha iyi olacak." şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Reklam
Reklam

Bu hızlı boşanma kararı ile ilgili gazeteci Arda Uskan şunları söylemiştir : "Barış bizden birkaç yaş büyüktü ama gençliğimiz Moda'da beraber geçti desem yeridir. Bu olayın üzerinden yıllar geçtiği için şimdi anlatmakta bir mahzur görmüyorum. Fikret Kızılok, o günlerde Barış’ın gurubunda gitar çalardı. Barış da Marie Claude adlı Belçikalı bir kızla evli… “M’amur” diye çağırırdık… Çok tatlı bir kız…

Fikret ile Marie Claude birbirine aşık olmuşlar… Bir gece kapı çaldı açtım, ikisi el ele gelmişler -Bu gece sizde kalabilir miyiz- dediler. Sırtlarında uyku tulumları… Ertesi sabah doğru Anadolu’ya gittiler. Sevmişler birbirlerini yapacak bir şey yok… Barış hiçbir şey yapmadı. Sessizce boşandı kızdan"
Bıyıklarının Sırrı

Barış Manço 1967 yılında Hollanda'da bir trafik kazası geçirmiştir. Bu kazadan dolayı dudağında bir yarık oluşmuştur. Barış Manço bu kazadan sonra dudağındaki yarığı kapatması için bıyık bırakmıştır. Eğitim Sevdalısı

Barış Manço tam bir eğitim sevdalısıydı. Türkiye'de temel eğitimin beş yıldan sekiz yıla çıkarılmasına destek olmak amacıyla eşi Lâle Manço ile birlikte İstanbul'un Tuzla ilçesinde bir okul yaptırdı. 1997 yılında inşasına başlanan 30 derslikli Tuzla Barış Manço İlköğretim Okulu, 2000 yılında eğitime başladı.
Koleksiyon Merakı

Gittiği ülkelerden topladığı 310 adetlik fotoğraf makinesi koleksiyonu bulunmaktaydı. Bu koleksiyonunu ölmeden önce Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Cağaloğlu'nda bulunan Basın Müzesi'ne bağışlamıştır. Ayrıca 1962 yılından itibaren gazete ve dergi arşivi tutmaya başladı. Biriktirdiği sayfalardan 60 ciltlik bir arşiv oluşturdu.
Seni Hiç Unutmayacağız Barış Abi...

Yazımıza Pazar günleri yayınlanan 7'den 77'ye adlı programının kapanış anonsuyla son verelim.

Reklam
Reklam

"Adresim çok basit : Barış Manço, Moda, 81300 İstanbul"

Seni hiç unutmayacağız Barış Abi, huzur içinde yat.