ANKARA (ANKA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin 2008 yılı Kasım ayı sonu itibariyle, hidroelektrik potansiyelinin yüzde 37'sini kullanabildiğini belirterek "Yapılacak olan planlama ve uygulamalarla hidrolik kapasitesinin tamamının 2023 yılına kadar kullanılması öngörülmektedir." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir'in Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyeline ilişkin soru önergesini yanıtladı. Türkiye'de teknik olarak değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyelinin 37 bin 94 MW olduğunu kaydeden Bakan Güler, Kasım ayı sonu itibariyle işletmede bulunan hidroelektrik santralların kurulu gücünün 13 bin 802 MW olduğunu, bunun ise toplam potansiyelin yüzde 37'sine karşılık geldiğini kaydetti. 2008 sonu itibariyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na yapılan HES lisans başvuruları içerisinde toplam 11 bin 944 MW kurulu gücünde 429 adet üretim lisansı verildiğini bildiren Bakan Güler, ayrıca toplam 3 bin 146 MW kurulu gücünde 150 adet başvuru için lisans verilmesinin uygun bulunduğunu ve 3 bin 486 MW kurulu gücünde de 150 adet başvurunun inceleme ve değerlendirmeye alındığını kaydetti.
Yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretiminin teşvik edilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan Güler şunları söyledi:
"2007 yılında yapılan ek düzenlemeler ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile üretilecek elektrik enerjisine sağlanan alım garantisinin süresi, 7 yıldan 10 yıla çıkarılmış ve bu alanda yapılacak yatırımlara hız kazandırılması ve hidroelektrik santral projelerinin yapımında yatırımcıların önüne çıkan engellerin kaldırılarak, sürecin yatırımcılar açısından kolaylaştırılması suretiyle hidrolik santral projelerinin 2023 yılına kadar tümünün gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Yenilenebilir Enerji Kanunu ve Su Kullanım Yönetmeliği çerçevesinde hidroelektrik ve rüzgar santral yatırımlarında büyük bir artış olmuştur. Hidroelektrik santral yapmak üzere 11 bin 292 MW gücündeki 366 adet projeye EPDK tarafından lisans verilmiş, toplam 360 MW kurulu güçte santral işletmeye alınmış olup, toplam 8 bin 100 MW gücünde santral ise inşa halindedir. 2003 yılı hidroelektrik santral kurulu gücünün 11 bin MW olduğu dikkate alındığında bu düzenleme ve çalışmalarla hidroelektrik alanda gerçekleştirilen atılımın önemi ortaya çıkmaktadır. Yapılacak olan planlama ve uygulamalarla hidrolik kapasitesinin tamamının 2023 yılına kadar kullanılması öngörülmektedir."
Bakan Güler, küçük Hidroelektrik santralları teknolojisinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için imalatı yıllardır yapılamayan mikro türbin tasarımı ve imalatının ise TEMSAN tarafından yapılmaya başlandığını bildirdi.