DENİZLİ (İHA) - Denizli Pamukkale'deki antik Hierapolis kentinde 1957 yılından bu yana süren kazı çalışmalarında, şehrin sadece yüzde 5'lik bölümünün ortaya çıkarıldığı belirtildi. İtalyan Lecce Üniversitesi'nden Ord. Prof. Dr. Francesco D'andria başkanlığında her yıl yaz aylarında başlanan kazı çalışmalarının bu yılki bölümü başladı. 20 yıldır Hierapolis'teki kazılara başkanlık yapan Ord. Prof. Dr. D'andria, Napoli, Venedik ve Torino üniversitelerinin çalışmalara destek verdiğini söyledi. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Apollon Tapınağı'nın yerinin tesbit edildiğini ve gün yüzüne çıkarılma çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten D'andria, "Kazıda ayrıca antik tiyatro sahnesi ve turizm yol güzargahını ortaya çıkaracağız" dedi.
"2000 YIL ÖNCEKİ SEKS YAŞAMI BELİRLENECEK" İtalyanlar'dan oluşan 12 kişilik teknik ekibin yanı sıra, 40 Türk işçisi ve üniversite öğrencisinin katıldığı kazı çalışmalarının bundan sonraki bölümüne 80 kişiden oluşan bir İtalyan ekibinin daha katılacağı belirtildi. Yeni katılacak ekipte antropologların da yer aldığını belirten D'andria, "Gelecek ekip burada inceleme yapacak ve çıkacak insan kemiklerinden 2000 yıl önce bölgedeki insanların seks yaşantılarından, neyle beslendiklerine kadar yaşayış biçimlerini yapacakları DNA testleriyle ortaya çıkaracaklar" diye konuştu.
Kazı çalışmalarına katılan Kültür Bakanlığı temsilcisi arkeolog İlhan Ünlüsoy, Hierapolis kentinde 45 yıl önce kazı çalışmalarının başladığını ancak geçen süre içerisinde antik kentin yüzde 5'lik bölümünün gün yüzüne çıkarıldığını belirterek, "Hierapolis çok büyük bir alanda kurulu. Tamamının ortaya çıkarılması birkaç yüzyılı bulabilir" dedi.
Hierapolis antik kentindeki kazı çalışmalarının İtalyan hükümeti ve 4 İtalyan üniversitesi tarafından finanse edildiği, bu yıl 100 milyar lira ödenek ayrıldığı öğrenildi.