‘higgs Parçacığı’ Konferansına Yoğun İlgi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bilim dünyasının son yıllardaki en büyük buluşu olarak nitelendirilen ‘Higgs Parçacığı’ konusunda...

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bilim dünyasının son yıllardaki en büyük buluşu olarak nitelendirilen ‘Higgs Parçacığı’ konusunda düzenlediği konferans çok yoğun ilgi gördü.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, son yılların en büyük deneyi olarak gösterilen İsviçre’nin Cenevre kentindeki Cern Araştırma Merkezi’nde geliştirilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve bu çarpıştırıcının inşasının başlıca nedenlerinden olan ‘Higgs Parçacığı’nın aranması ve keşfi konusunda bir konferans düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda düzenlenen konferans çok yoğun ilgi gördü. Salon tamamen dolarken, bazı vatandaşlar ayakta ve sahnede konferansı izledi. Konferansı, Cern’deki deney ekibinden ve Florida Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Harrison Prosper verdi. Konferansta eş zamanlı Türkçe çeviriyi Dr. Sezen Sekmen yaptı. Prof. Dr. Harrison Prosper, bu buluşun öyküsünü anlattı ve evrenimizin geleceği bağlamında taşıdığı anlamlar hakkında bilgi verdi. Konferansın açış konuşmasını bu etkinliğin Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenmesini sağlayan TÜBİTAK eski Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak yaparak konuşmacıyı da tanıttı.

Reklam
Reklam

GALAKSİNİN VAROŞLARINDA YAŞIYORUZ

Birkaç yüzyıldan beri süregelen büyük bir bilimsel devrim içinde yaşadığımızı dile getiren Prosper, “Bir zamanlar bizler kendimizin evrenin merkezinde olduğunu düşünürdük. Ama şimdi biliyoruz ki biz bir yıldızın etrafında dönen gezegenlerden sadece bir tanesiyiz. 1920’lere gelindiğinde hala bir sürü insan ‘Biz güneş sisteminin merkezinde değiliz ama en azından galaksinin merkezinde olmamız gerekiyor’ diye düşünüyordu. Ama evrene ilişkin bilimsel bilgilerimiz arttıkça gördük ki biz aslında galaksinin varoşlarında yaşıyoruz” diye konuştu. Prosper, artık evrenin merkezinde insan ve insansı dogmalar yerine artık akıl ve hayal gücüne dayalı bilimin yer aldığını ifade etti.

DÜNYANIN KADERİ

Yaptıkları deneylerle evrenin 14 milyar yıl önce hangi durumda olduğunu görebildiklerini ifade eden Harrison Prosper, “Evrenin 14 milyar yıl önceki şartlarını dünya üzerinde yaptığımız deneylerle oluşturabiliyoruz ve kurallara bağlayabiliyoruz. Bu kuralları kullanarak evrenin bundan söz gelimi 14 milyar yıl sonra ne durumda olabileceğini de öngörebiliyoruz. Mesela 5 milyar yıl sonrasını düşünelim. Termonükleer reaksiyonlarla enerjisini sağlayan güneşimiz yakıtı azaldıkça genişlemeye başlayacak, önce Merkür’ü, sonra Venüs’ü, sonra da dünyamızı yutacak” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Konferansı izleyen Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Harrison Prosper’e çiçek verirken, bazı izleyiciler ise bilim adamından imza almak ve hatıra fotoğrafı çektirmek için birbiriyle yarıştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: