Hillary Clinton Abbas ile buluşuyor

ABD Dışişleri Bakanı Orta Doğu barış sürecinin sağlanması yolundaki çabalar kapsamında Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile Ramallah'ta bir araya geliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün Orta Doğu barış sürecinin sağlanması yolundaki çabalar kapsamında Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile Ramallah'ta bir araya geliyor.

İsrailli ve Filistinli liderler dün Kudüs'te ikinci kez buluşmuşlardı.

ABD'nin Orta Doğu temsilcisi George Mitchell, İsrail Filistin anlaşmazlığının temelinde yatan meseleleri ele aldıklarını dile getirmişti.

Bununla beraber İsrail'in Yahudi yerleşimi inşaatlarını kısmen dondurma kararını uzatıp uzatmayacağı netleşmiş değil.

Reklam
Reklam

George Mitchell, düm müzakerelerde Yahudi yerleşimleriyle ilgili sorunda ilerleme kaydedildiğini belirtti.

İsrail ve Filistinli liderlerin Kudüs'teki görüşmelerinin ardından bir açıklama yapan Mitchell, liderlerin yerleşimler gibi zor konuları sona bırakma eğiliminde olmadığını, bunun da barışın mümkün olduğuna olan inançlarından kaynaklandığını dile getirdi.

İsrail'in işgal altındaki topraklarda yerleşim inşaatlarını durdurma kararı 30 Eylül'de sona eriyor.

Filistin tarafı ise inşaatları dondurma kararının uzatılmaması durumunda masadan kalkacağını dile getiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, görüşmelerin başlamasından önce, İsrail'e, yerleşim yerleri inşaatı yasağını sürdürme çağrısında bulunmuştu.

İsrail'in 1967 yılında Batı Şeria ile Doğu Kudüs'ü işgal etmesinden bu yana kurulan 100'ü aşkın Yahudi yerleşim alanında, yaklaşık yarım milyon kişi yaşıyor.

Orta Doğu'da barış sağlanması amaçlı görüşme süreci, 20 aylık aradan sonra, iki hafta önce Washington'da başladı.

Hamas ve Gazze halkı Görüşmelerdeki pürüzlerden bir diğeri de Hamas.

Reklam
Reklam

Batı Şeria'daki Filistin Özerk Yönetimi, Mahmud Abbas'ın liderliğindeki El Fetih grubunun elinde.

Üç yıldır Filistin halkının yüzde 40'ının yaşadığı Gazze'de denetimi elinde bulunduran Hamas ise, barış sürecinde herhangi bir şekilde temsil edilmiyor.

ABD, İsrail ve AB, Hamas'ın iktidarını tanımıyor.

Abbas'ın tüm Filistinliler adına müzakerelerde bulunmaya hakkı bulunmadığını savunan Hamas, barış görüşmelerine şiddet yoluyla engel olacakları tehdidinde bulunmuştu.

Bu ay başında barış görüşmeleri yeniden başladığında Hamas, Batı Şeria'da dört İsrailli yerleşimciyi öldürdü ve görmezden gelinemeyecekleri mesajını verdi.

Öte yandan BBC muhabiri Jon Donnison'ın aktardığına göre, çoğu Gazzeli, Hamas'ı desteklesin ya da desteklemesin, barış sürecine şüpheyle yaklaşıyor.

Gazze halkı, İsrail'in bölgeye yönelik ablukası karşısında, daha gündelik sorunlarla boğuşuyor.

Hamas'ın buradan İsrail topraklarına yönelik roket saldırılarına misilleme olarak uygulamaya konan abluka, son aylarda gıda ve bazı ticari malların girişine izin verecek şekilde gevşetildi.

Reklam
Reklam

Bununla beraber yakıt ve inşaat malzemeleri sıkıntısı hala sürerken, günde sekiz saati bulunan elektrik kesintileri yaşanıyor.

İsrail ayrıca Filistinlilerin Gazze'den çıkışını ciddi şekilde zorlaştırmış durumda.