Hilmi Güler daha fazla gaz için Tahran'da

Tahran (AA)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, çeşitli temaslarda bulunmak üzere İran'ın başkenti Tahran'a gitti.

Azerbaycan'daki temaslarını tamamlamasının ardından buradan Tahran'a geçen Bakan Güler'in, ziyaretleri kapsamında sırasıyla İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri, Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve diğer yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmelerde, iki ülke arasında enerji işbirliği ve doğal gaz anlaşmasının ele alınması bekleniyor.

Reklam
Reklam

İran Petrol Bakanlığı dünkü açıklamasında, taraflar arasındaki mevcut anlaşmalara ilave olarak Türkiye'nin daha fazla doğal gaz almak için yeni bir istekte bulunduğunu açıklamıştı. Açıklamada, Güney Pars Havzasındaki 22, 23 ve 24. doğal gaz fazlarında yapılacak arama ve üretim için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile
müzakerelere de devam edildiği belirtilmiş, anlaşma sağlanması halinde Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının önemli bir bölümünü buradan karşılayabileceği kaydedilmişti.
Öte yandan açıklamada, İran doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Türkmenistan doğal gazının da İran üzerinden Türkiye'ye ihracatı konularında da müzakerelerin sürdüğü ifade edilmişti.

İran, doğal gazını Avrupa pazarına ulaştırmada Türkiye'nin kilit konumda olduğunu belirtmiş, önceliklerinin Türkiye hattı olduğunu açıklamıştı.