ŞANLIURFA (İHA) - Dünya Talasemi Günü sebebiyle açıklama yapan Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğü, kalıtsal kan hastalıklarının önemli bir sağlık sorunu olduğunu bildirdi.
Türkiye'de, sağlıklı Türk popülasyonunda beta-talasemi taşıyıcı sayısının yaklaşık 1 milyon 300 bin olduğu ve Türkiye'de her yıl yüzlerce hastalıklı çocuğun dünyaya geldiği kaydedildi.
Sağlık Müdürlüğü tarafından Talasemi Günü sebebiyle yapılan yazılı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından şimdiye kadar yapılan hizmetleri organize etmek ve hizmetleri yaygınlaştırmak amacıyla, hastalığın görülme riski gözönüne alınarak Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İçel, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Şanlıurfa, Tekirdağ illerinde Hemoglobinnopati kontrol programı başlatılmıştır. Türkiye'de akraba evliliğinin fazla olması ve akraba evliliklerinin yüzde 70'inin 1. derecede akrabalar arasında yapılması nedeniyle genetik geçişli bir hastalık olan talaseminin görülme sıklığı artmaktadır. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları hastalığın önlenmesi açısından gereklidir" denildi.
Kalıtsal kan hastalıkları için hemoglobinopati bilim kurulunun oluşturulduğu bildirilen açıklamada, "2005 yılı sonu itibariyle hemoglobinopatilerin tanı ve tedavisine yönelik çalışmalar ve toplum taramaları gerçekleştirilmektedir. Programın yürütüldüğü 33 ilde 2005 yılı itibariyle evlenen çiftlerin yüzde 53.46'sı taranmıştır" ifadelerine yer verildi.
Bu arada Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Himmet Karazeybek, Talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığının Şanlıurfa'da yaygın olarak görüldüğünü bildirdi. 2003 yılında İl Hıfzısıhha Kurulu'nun hastalık konusunda yeni evlenecek çiftlere test yaptırması zorunluluğu getirildiğini kaydeden Prof. Dr. Karazeybek, 2003 yılından beri yapılan testlerden yüzde 2.5'inin pozitif çıktığını söyledi. Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi'nde yeni evlenecek çiftlere Talasemi testi yapıldığını aktaran Karazeybek, "2003 yılının Kasım ayından itibaren nikah işlemleri öncesinde Talasemi testi yaptırılıyor. Bu kapsamda 2003 yılında 500, 2004 yılında 13 bin ve 2005 yılında 14 bin kişiye Talasemi testi yapıldı. Yapılan testlerin yüzde 2.5'i pozitif çıkmıştır" dedi.
Talasemi hastalığı olan çiftlerden doğacak çocukların da hasta olma riskinin yüksek olduğunu kaydeden Karazeybek, yeni evlenecek çiftlerin test yaptırdıktan sonra evlilik kararı almasını tavsiye etti.