Hindistan, en ağır roketini uzaya göndermeyi başardı. Uzaya gönderilen roket 200 fil ya da bir başka anlatımla beş Boeing 747 ağırlığında.
640 ton ağırlığındaki GSLV Mark III adlı roketin, ağır uyduların fırlatılmasında Hindistan Uzay Ajansı'nın (ISRO) Avrupa uzay araçlarına bağımlılığını azaltacağı belirtiliyor.
Roketin fırlatılışı, küresel ticari uydu pazarında daha büyük paya sahip olmayı amaçlayan Hindistan için önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.
Hint basınında roketin ülke için ne kadar büyük önem taşıdığını gösteren karikatürler yayımlandı.
Hindistan daha önce ağır uyduları başka ülkelerin roketleriyle uzaya gönderiyordu. Hindistanlı yetkililer, bunun ISRO'nun bütçesinde önemli bir baskı oluşturduğundan yakınıyordu.
GSLV Mark III, televizyon, telefon ve genişbant internet uydularının konumlandırıldığı yüksek irtifaya sahip yörüngeye 3 tondan daha ağır uyduları taşıyabilecek.
Hindistan daha önce uzaya en fazla iki ton ağırlığunda uydular gönderebiliyordu.
REKOR NASA'NIN
Dünyanın en ağır roketi rekoru, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'ya ait. 1967-1973 yılları arasında kullanılan "Saturn V" roketi, GSLV Mark III'ten tam dört kat ağır.
GSLV Mark II'nin ağırlığı karikatürlerde canlandırıldı.
Hint basınının "canavar" lakabını taktığı yeni roket, 2024'te uzaya astronot taşıyacak.
Hindistan, ABD, Çin ve Rusya'nın ardından uzaya insan gönderen dördüncü ülke olmak istiyor.
ISRO, 2013'te Mars'a insansız uzay aracı göndermiş, bu yılın başlarında da tek seferde yörüngeye 104 nano uydu yerleştirerek bu alanda rekor kırmıştı.