Hindistan'da Modi başbakan olmak için yemin edecek

Seçimlerden ezici bir çoğunlukla galip çıkan BJP lideri Narendra Modi, bugün başbakan olmak için bir törenle yemin edecek. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de yemin törenine katılacak. Bu adım, her iki ülke için de bir ilk olacak.

Hindistan seçimlerini kazanan Narendra Modi, bugün Delhi'de yapılacak törende, başbakan olmak için yemin edecek.

Modi'ye, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de eşlik edecek.

Törende bütün gözler Navaz Şerif'de olacak. Çünkü Hindistan ve Pakistan başbakanları, 1947'de bağımsızlıklarını kazandıklarından bugüne kadar birbirlerinin yemin törenlerine katılmadılar.

Dolayısıyla Pakistan Başbakanı Şerif'in katılımı bir ilk olacak.

Törene Güney Asya ülkelerinin liderlerinin de katılacağı bildiriliyor.

İlişkiler düzeliyor mu?Hindistan ve Pakistan, 60 yıllık geçmişlerinin 3 yılını savaşarak geçirmiş iki ülke. Her iki ülkenin komşuluklarından ziyade, aralarındaki muhalefet öne çıkıyor.

Reklam
Reklam

Narendra Modi'nin partisi BJP, Pakistan'a karşı katı bir tutumu destekliyor.

Ancak ilişkilerde farklı bir gidişat seziliyor. Hindistan Haber Ajansı Press Trust of India'ya konuşan Şerif, " Pakistan Hindistan'la ilişkilerinin düzelmesini istiyor. Ben de Yeni Delhi'ye gideceğim ve barış mesajı götüreceğim" diyerek, bir zeytin dalı uzatmıştı.

Associated Press haber ajansı, Pakistan Başbakanı Şerif'in Yeni Delhi'ye vardığını yazdı. Ajans, Şerif'in havaalanında el sallayan bir fotoğrafını paylaştı.

30 yılın rekoruModi, Hindu milliyetçisi BJP partisinin liderliğini yürütüyor. Son seçimlerde, BJP oyların yüzde 66'sından çoğunu alarak, son 30 yılın rekorunu kırdı.

BJP, parlamentodaki koltukların çoğunu alarak, bir önceki iktidar partisi Kongres Parti'yi bozguna uğrattı. Kongres Parti, 543 koltuktan yalnızca 44'ünü alabildi. Bunun, Kongres Parti'nin şimdiye kadar aldığı en kötü sonuçlar olduğu ifade ediliyor.

Partinin mecliste sağladığı çoğunluğun, muhalefet partileriyle koalisyona gitmeksizin yönetme faaliyetlerini yürütebilmesine olanak tanıdığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam