Hipertansiyon nedir, belirtileri nelerdir?

İlerleyen aşamalarda vücuda büyük zararlar verebilen hipertansiyon belirtileri asla ihmal edilmemelidir. Yüksek tansiyon olarak da bilinen bu hastalık damarları doğrudan etkiler. Bu yüzden diğer organlarınız görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirme konusunda zorluk çekerler. Hipertansiyon nedir, neden olur, belirtileri nelerdir gibi pek çok bilgiyi sizin derledik.

Hipertansiyon vücut için ciddi bir problemdir. Peki niye? Hipertansiyon nedir ve vücuda etkileri nelerdir, hangi belirtilere dikkat etmemiz gerekir? Hipertansiyon rahatsızlığını tüm detaylarıyla ele alıyoruz, buyursunlar...

Vücut için hayati bir öneme sahip olan kan, damarlardan geçerek bütün vücuda dağılır. Kanın vücutta dolaşmasıyla beraber tüm organlar görevlerini efektif bir şekilde yerine getirir. Bir organa kan iletiminde herhangi bir sorun olması halindeyse işlev bozuklukları ortaya çıkar. Önemli bir eylem olan kan dolaşımı esnasında damarlara bir çeşit basınç uygulanır. Dolaşım esnasında ortaya çıkan bu basınca ise tansiyon adı verilir. Her ne kadar tansiyon kavramı hastalığı çağrıştırsa da normalde kanın damara yaptığı basıncın sözlükteki karşılığıdır.

Reklam
Reklam

HİPERTANSİYON NEDİR?

Kan dolaşımı neticesinde damarlarda oluşan basınç her zaman eş düzeyde olmaz. Zaman zaman değişik seviyelerde basınç izlemek de mümkündür. Sağlıklı insanlarda gözlemlenen basınç değerleri genelde aynı aralığa denk gelirken kimi sebeplerden ötürü basıncın, yani tansiyonun arttığını ya da azaldığını gözlemlemek mümkün. Tansiyonun normalin üstünde olması ya da altında olması da doğal olarak bazı hastalıklarla ilişkilendiriliyor.

Kan basıncının düşmesi "hipotansiyon" olarak tanımlanırken yükselmesi ise "hipertansiyon" ya da "yüksek tansiyon" olarak tanımlanıyor. Her üç kişiden birinde görülen yüksek tansiyon oldukça yaygın ve tedavi gerektiren bir hastalık.

HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ

Başlangıç aşamasında pek belirti göstermeyen hipertansiyonu anlamak her zaman kolay değildir. Fakat vücudunuzu dikkatli gözlemlerseniz erken hipertansiyon tanısı konusunda önemli bir adım atmış olursunuz. Aşağıdaki Hipertansiyon belirtilerini dikkate alarak vücudunuzu gözlemlebilirsiniz. Tabii ki şüpheleriniz varsa veya bu gözlem sonucunda kuşkunuz olursa mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.

Reklam
Reklam

1. Baş dönmesi ve bulanık görme
Eğer tansiyonunuz normal düzeyinde seyretmezse başınız döner ve buna bağlı olarak görme bozuklukları ortaya çıkabilir. Yorgunluk ya da zehirlenme gibi bir sebepten ötürü bu belirtilerle karşılaşmadığınızı düşünüyorsanız hipertansiyondan şüphelenebilirsiniz.

2. Baş ağrısı
Yüksek tansiyonla alakalı en genel belirtilerden biri baş ağrısıdır. Stresten hava değişimine, gripten bunalıma kadar birçok şey başınızın ağrımasına sebep olabileceği gibi hipertansiyon da baş ağrısını tetikleyebilir. Baş ağrılarınız sıklaştıysa, kanın damarlara uyguladığı basınç artmış olabilir ve beyne giden damarlardaki basıncın değişmesiyle ağrı hissiniz başlamış olabilir.

3. Burun kanaması
Burnunuza herhangi bir darbe almadıysanız ve başka bir hastalığınız da yokken sık sık burnunuz kanamaya başladıysa yüksek tansiyondan şüphelenebilirsiniz. Darbe olmamasına rağmen burnunuz kanıyorsa buradaki kılcal damarlar zarar görmüş olabilir. Kılcal damarlara yükselen kan basıncının zarar verme ihtimali de epey yüksektir.

Reklam
Reklam

4. Kulak çınlaması
Tansiyonun yükseldiği durumlarda hissedeceğiniz bir diğer belirti de kulak çınlamasıdır. Elbette kulak içi birtakım faktörler de çınlamaya sebep olabilir ama çınlama diğer belirtilerle eş zamanlı ortaya çıkarsa hipertansiyon için önemli bir işaret olabilir.

5. Kalp ağrıları
Kanı pompalayan organ olan kalp, doğal olarak kan basıncındaki değişikliklerden olumsuz etkilenir. Bu sebeple kalbinizde meydana gelen ağrı, sıkışma gibi hisleri hipertansiyonla ilişkilendirmek mümkündür. Kalpte oluşan hiçbir sıkıntının ihmal edilmemesi gerektiği için doktora bir an önce görünmeniz en doğru seçim olacaktır.

6. Nefes darlığı
Hipertansiyonun başta kalp olmak üzere diğer organlarınız üzerindeki negatif etkilerine bağlı olarak nefes darlığı da ortaya çıkabilir. Kendinizi boğuluyormuş gibi, nefesiniz kesilmiş gibi hissedebilirsiniz.

HİPERTANSİYONUN TEDAVİSİ

Hipertansiyon nasıl düşürülür sorusunun cevabı için birden fazla yöntem mevcut. Medikal yöntemlerle de iyileşme sağlanabileceği gibi beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek, egzersize başlayarak ve kötü alışkanlıklarınızı terk ederek de tansiyonunuzu kontrol altına alabilirsiniz. Bahsedeceğimiz bu belirtiler sizde bulunuyorsa hipertansiyon ilaçları alabilirsiniz. Ancak hipertansiyon ilaçları asla doktor önerisi dışında kullanılmaz. Belirtiler doğrultusunda ihtiyacınız var ise hekiminiz ilaç önerecektir.

Reklam
Reklam

1. İlaçlar
Yüksek tansiyon şikayetiyle bir doktora gittiğiniz zaman genelde ilk olarak size bir diyet programı verilir ve bunun yanında bazı ilaçlar yazılır. Bu ilaçları kullanırken bir yandan da kötü alışkanlıklardan ve hareketsiz yaşamdan uzak durarak tedavi sürecinizi iyileştirebilirsiniz.

2. Hayat tarzı değişiklikleri
En etkili medikal ilaç verilse bile hipertansiyondan tamamen kurtulmak için hayat standartlarınızı yükseltmek ve vücudunuzu koruma altına almak durumundasınız. Hipertansiyonun etkilerinden kaçmak için düzenli egzersiz yapın, alkolü ve sigarayı bırakın, kafeinli içeceklerden uzak durun, stres düzeyinizi azaltmaya çalışın, sağlıklı beslenin, fazla kilolardan kurtulun, meditasyon ve yoga gibi programlara dahil olun ve doğru nefes alma tekniklerini öğrenin.

3. Tıbbi müdahaleler
Dirençli hipertansiyon tedavisi için şah damarınıza yerleştirilen bir pil ile hipertansiyonu kontrol altına almak amaçlanır.

4. Alternatif tıp
Doktorunuzun da izniyle alternatif tıp ürünlerini kullanarak yüksek tansiyona ilişkin şikayetlerinizi azaltabilirsiniz. Genelde sebze ve meyve ağırlıklı beslenme ve çeşitli bitki çayları ile ileri boyutlara evrilmemiş hipertansiyonun negatif etkilerini ortadan kaldırabilirsiniz.

Reklam
Reklam

HİPERTANSİYONUN NEDENLERİ

Yüksek tansiyonun nedenleri arasında birçok faktör olabilir. Genelde beslenme alışkanlıkları ve stresli aktiviteler başta olmak üzere genetik faktörler de hipertansiyonun sebepleri arasında yer alabilir. İşte Hipertansiyon nedeni olarak gösterilen çeşitli durumlar...

1. Genetik faktörler
Her hastalık gibi yüksek tansiyonun da genetik bir geçmişi olabilir. Eğer anne ve babanızda ya da yakın kan bağı bulunan akrabalarınızda sık görülen bir hastalıksa sizin de hipertansiyona yakalanma ihtimaliniz yüksektir. Yaşam tarzınızı ve alışkanlıklarınızı kontrol altında tutarak hipertansiyona yakalanmamak tamamen sizin elinizde.

2. Yaş
Yaş ilerledikçe kan basıncında dengesizlikler ortaya çıkabilir. Bu yüzden her geçen gün daha da yaşlanan insan vücudunun ilerleyen dönemlerde hipertansiyonla karşılaşma ihtimali artar.

3. Böbrek hastalıkları
Eğer bir böbrek rahatsızlığınız varsa kanın süzülmesi konusunda vücudunuz doğru fonksiyonları sergileyemeyebilir. Dolayısıyla hipertansiyona yakalanma ihtimaliniz de artar.

Reklam
Reklam

4. Fazla tuzlu gıdaların tüketilmesi
Çok tuzlu gıdalar tüketmek her zaman kan basıncına zarar veren bir durumdur. Sağlığınız için tuz seviyesini kontrol altında tutmalı ve tansiyon değerlerinizi korumaya çalışmalısınız.

5. Stres
Kan basıncıyla doğrudan alakası olan stres seviyesi arttıkça tansiyon da yükselir. Bu yüzden stres konusunda bilinçli davranmalı ve stresten mümkün olduğunca uzak bir yaşam sürmeye gayret edilmelidir.

6. Hareketsiz yaşam
Teknolojinin ilerlemesiyle beraber fiziksel hareketlerimizde ciddi bir azalma oldu. Yürüyen merdivenler, asansörler, her yere giden toplu taşıma araçları derken yürümeyi unutur hale geldik. Hareket etmedikçe hantallaşan vücudunuzda kan basıncı düzensiz bir şekilde işlemeye başlar ve bu da tansiyonunuza zarar verir.

7. Sigara ve alkol tüketimi
Fazla alkol tüketiyorsanız kalbinizi çok yorduğunuzun farkında olmanız gerekir. Örneğin tek oturuşta üç kadehten fazla içmek kan basıncına ciddi zarar verebilir. Aynı şekilde sigara da içeriğindeki maddelerin etkisiyle tansiyonunuzun yükselmesine sebep olabilir.

Reklam
Reklam

8. Şeker hastalığı
Eğer bir şeker hastasıysanız sağlıklı bir insana kıyasla hipertansiyonla karşılaşma ihtimaliniz daha yüksektir.

PULMONER HİPERTANSİYON NEDİR?

Pulmoner hipertansiyon bir yüksek tansiyon türüdür. Akciğerlerdeki damarları ve kalbin sağ tarafındaki odacıkları etkiler. Pulmoner hipertansiyon kısaca PM şeklinde ifade edilir. Pulmoner hipertansiyon kalbi doğrudan etkiler. Akciğer atardamarındaki yüksek kan basıncı olarak ifade edilen PM, ciddi ve tehlikeli hastalıklar sınıfındadır.

PULMONER HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

PM belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak Pulmoner hipertansiyonun başlıca belirtisi ise nefes darlığıdır. Genel belirtileri ise şu şekildedir;

Göğüs ağrısı
Yorgunluk
Baş dönmesi
Öksürük
Çarpıntı
Derinin ve dudakların mavimsi renk alması
Karın şişliği
Karaciğer büyümesi

Anahtar Kelimeler: