Hipertansiyon Toplum Sağlığını Tehdit Ediyor

Atardamarlardaki kan basıncının normal sayılan sınırların üstüne çıkması olarak tanımlanan hipertansiyon, dünyada yaklaşık bir milyar...

Atardamarlardaki kan basıncının normal sayılan sınırların üstüne çıkması olarak tanımlanan hipertansiyon, dünyada yaklaşık bir milyar kişiyi, Türkiye’de de 18 yaş üzeri her 3 kişiden birini etkiliyor.

Sinsi bir düşman olan hipertansiyon ile yıllarca bilmeden yaşanabilineceğini belirten Özel Aydın Medline Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Güngör, hipertansiyon ile ilgili bilgiler verdi. Güngör, tansiyon düzeyinin normal olduğunun söylenebilmesi için büyük tansiyonun 120 mmHg ve küçük tansiyonun 80 mmHg değerinde veya altında olması geretiğini belirtti. Bu değerin 1”40/90 mmHg üzerinde seyrettiği takdirde hipertansiyon tanısı konulduğunu belirten Güngör,. Ülkemizde toplumun yaklaşık 3’te 1’ini etkileyen hipertansiyon, hastaların yüzde 60’ı tarafından fark edilmez.Hipertansiyonu tetikleyen birçok neden mevcuttur; genetik, yaş, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara, fazla tuz tüketimi, stres, hareketsizlik, fazla alkol tüketimi hipertansiyon gelişiminde suçlanan faktörlerdendir. Genetik yatkınlık, menopoz ve stresin de hastalığın açığa çıkmasını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Ayrıca böbrek damarları, böbreküstü bezi, aort damarı ve hormon bozukluğuna bağlı hastalıklar ile doğum kontrol hapı kullanımı da yüksek tansiyona neden olabilir” dedi.

Reklam
Reklam

Yüksek tansiyonun böbreklere, kalbe, göze ve beyine zarar verebileceğini kaydeden Güngör, “Hastalar bir anda beyin kanaması, kalp krizi, görme bozukluğu, böbrek yetmezliği gibi sonuçlar ile acil servislere başvurabilirler. Belirti olan hastalarda da doktora başvurma şikayetleri; baş ağrısı, ense ağrısı, kafada sıcaklık hissi, yüzde kızarma, ateş basması, göğüste basınç hissi, derin nefes alma ihtiyacı, çarpıntı hissi, göğüs ağrısı, kulakta uğultu, konsantrasyon bozukluğu olarak görülmektedir” diye konuştu.

HİPERTANSİYONA KARŞI YAPILMASI GEREKENLER

Hipertansiyona karşı neler yapılması gerekenleri sıralayan Güngör şunları kaydetti:”İdeal kilonuzu öğrenin ve koruyun. Daha fazla fiziksel aktivitede bulunun. Düzenli spor yapın. Sigara içiyorsanız mutlaka bırakın. Alkolden uzak durun. Tuz oranı az besinlerle beslenin. Stresle baş edin, sakin olun. Huzurlu ve mutlu bir ortamda yaşamaya gayret edin. Düzenli sağlık kontrolleri yaptırın”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: