Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler

Hipertansiyon yani diğer bir adıyla yüksek kan basıncı ya da yüksek tansiyon demektir.

Hipertansiyon oldukça ciddi bir hastalıktır ve kontrol altına alınmazsa, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Kimi zaman ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

Bunların yanı sıra birçok sağlık sorunun da nedeni olmaktadır. Bu nedenlerden en önemlisinin oluşabilecek kalp rahatsızlıklarının olduğunu söyleyebiliriz.

Kan basıncı, kişinin kalbinin pompaladığı kan miktarı ve ayrıca kişinin arterlerdeki kan akışında meydana gelen direnişin miktarı tarafından belirlenmektedir. Böylesine bir durum söz konusu ile kalbin daha fazla kan pompalamasına neden olmakta ve arterlerin dar olması sonucu kan basıncını artırarak hipertansiyonun oluşmasına neden olmaktadır.

Reklam
Reklam

Hipertansiyon kimi kişilerde hiçbir etki göstermeksizin yıllarca varlığını devam ettirebilir. Ve hatta, herhangi bir belirti olmaksızın kişilerin kan damarlarına veya kalbine ciddi zararlar verebilir. Ancak hipertansiyon gibi bir sağlık sorununuz bulunuyorsa, acilen kontrol altına alınması gerekmektedir. Aksi takdirde, kalp krizi veya felç gibi çok ciddi sağlık sorunlarına neden olacaktır.

Hipertansiyon kolay teşhis edilebilen hastalıkların başında gelmektedir. Bu anlamda sizlere teşhis konursa, hayatınızda köklü değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Bu anlamda doktorunuzdan yardım almak en sağlıklı yoldur.

Hipertansiyon Risk Faktörleri Nelerdir?

Hipertansiyon oluşmasında birçok risk etmeni bulunmaktadır. Kalıtsal risk faktörlerine ek olarak bazı risk durumları da söz konusudur. Bu riskler ise şöyle sıralanmaktadır;

  • Yaş: Yaşınızın artması ile birlikte hipertansiyon olma riskiniz daha fazla olmaktadır.
  • Cinsiyet: 65 yaş üzeri kadınlarda bu risk daha fazla iken, 45 yaş altı erkeklerde kadınlara göre oluşma riski daha fazla olmaktadır.
  • Aile sağlık geçmişi: Eğer herhangi bir aile bireyinizde (anne, baba veya kardeşlerde) hipertansiyon var ise, sizlerde yüksek risk altında olmaktasınızdır.
  • Diğer risk faktörleri:
    • Aşırı kilolu olmak yada obezite
    • Egzersiz yetersizliği
    • Sağlık bir yemek düzenine sahip olmamak
    • Tuz tüketiminin aşırı olması
    • Sigara ve alkol kullanımı
    • Uyku apnesi
    • Stres gibi depresif sorunların olması hipertansiyon oluşmasında kişileri risk altında bırakmaktadır.

Hipertansiyona İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Reklam
Reklam

Hipertansiyon ile mücadele edebilmeniz için yaşam tarzınızda ve özellikle beslenme düzeninizde bazı değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Bu anlamda ise, bazı yiyecekler hipertansiyon dostu olurken, bazı yiyecekler ise kişilere daha çok zarar vermektedir. Bu kapsamda iyi gelen yiyecekler ise yazımızın devamında sıralanmaktadır.

1. Limon

Limon, içerisinde barındırdıkları sayesinde, kan damarlarının daha yumuşak olmasına yardımcı olmakta ve esnek kalmasına yardımcı olmaktadır. Limon tüketimi sayesinde hipertansiyonunuzun kontrol altına alınması kolaylaşmaktadır. Ayrıca, düzenli olarak limon tüketmeniz ile birlikte kalp yetmezliği gibi sağlık sorunlarının riskini de yok edebilirsiniz. Limonun içerisinde bulundurduğu bol miktarda C vitamini sayesinde hipertansiyonu engellediği ve kalp sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. C vitamini, antioksidan etkisi sayesinde serbest radikallerin kontrolsüz bir biçimde birleşmesine engel olarak tümör oluşumunu engellemektedir. Limonun bu faydalarından en etkin şekilde yararlanmak için sabahları ılık bir bardak suyun içerisine yarım limon suyunu ekleyiniz. Bu karışımı her sabah aç karna içiniz. Bu karışıma şeker veya tuz eklemekten kaçının.

Reklam
Reklam

2. Karpuz Çekirdekleri

Karpuz çekirdeklerinin içerisinde bulunan cucurboktrin adlı bileşen sayesinde kılcal damarlarınızda genişleme meydana gelmektedir. Bunlara ek olarak böbrek hareketlerinin hızlanmasını da sağlamaktadır. Bu durum ise kan basıncını düşürmeye yardımcı olmakta ve eklem iltihaplanmalarını durdurmaktadır. Karpuz çekirdeği üzerinde yapılmış olan araştırmalar kapsamda hipertansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu anlaşılmıştır. Karpuz çekirdeklerinden en iyi verimi almak için aşağıdaki tüketim şekillerini yapabilirsiniz.

  • Eşit miktarlarda bulunan afyon ve kuru karpuz çekirdeklerini öğütün. Bu hazırlamış olduğunuz karışımdan sabahları ve akşamları bir çay kaşığı tüketiniz. Her gün düzenli olarak yapmaya özen gösteriniz.
  • Bir başka tüketim şekli ise, 2 çay kaşığı hafifçe ezilmiş kuru karpuz çekirdeğini bir fincan kaynamakta olan suyla karıştırınız. Yaklaşık 1 saat demlenmeye bırakın. Ardından süzme işlemini gerçekleştiriniz. Gün içerisinde hazırlamış olduğunuz bu karışımdan düzenli olarak 4 kaşık alın.

3. Sarımsak

Reklam
Reklam

Yapılan araştırmalar kapsamında, sarımsağın kan basıncını düşürdüğü anlaşılmıştır. Sarımsağı bu anlamda hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Sarımsak içerisinde bulundurmuş olduğu nitrik oksit ve hidrojen sülfid sayesinde hipertansiyon oluşmasını önlemektedir. Bunun için her gün düzenli olarak 1 ya da 2 diş ezilmiş sarımsak tüketmeye özen gösteriniz. Basit şekilde ezerek tüketebilirsiniz. Sarımsak tüketimi ise, kalbe olan baskıyı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Eğer çiğ sarımsağı ya da yarattığı yanma hissini yok etmek istiyorsanız, bir fincan süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

4. Muz

Düzenli muz tüketimi ile yüksek kan basıncınızı yok edebilirsiniz. Muzun içerisinde bulunan zengin potasyum ile sodyumun etkisinin azaltarak sağlık sorunlarının oluşmasını engelleyebilirsiniz. Bunun için her gün 1 ya da 2 muz yemeniz yeterli olacaktır.

5. Kereviz

Kereviz içerisinde bulunan yüksek miktarda fitokimyasalla sayesinde, hipertansiyon dostu yiyecekler arasında yer almaktadır. Kereviz tüketimi ile birlikte kan basıncınızı düşürebilirsiniz. Buna ek olarak, kerevizin içerisinde bulunan Ftalid sayesinde arter duvarın içindeki ve etrafındaki kasların esnemesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, stres hormonlarının kan damarlarını daraltmasına engel olmaktadır. Bunun için kereviz tüketiminizi sıklaştırmanızı tavsiye ederiz. Kereviz tüketimi için her gün düzenli olarak bir bardak su ile birlikte bir sap kerevizi tüketebilirsiniz.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: