Hipotiroidi olan hastalarda diyet planı

Hashimoto hastalığı kronik otoimmun enflamatuar bir hastalıktır ve büyük çoğunlukla hipotiroidi yani tiroid yetmezliği ile sonuçlanır. Kilo alımı veya kilo verememe yakınmaları hipotiroidili hastalarda çok yaygındır.

Standart diyetler her zaman sonuç vermeyebilir. İnflamasyonu arttıram besinler Hashimoto hastalığının şiddetlenmesine neden olur ve hastaların yakınmaları tiroid hormonu kullanmasına karşın geçmez. Kilo sorunu da enflamatuar besinlerin kesilmemesine bağlıdır. Hipotiroidili hastaların diyet programı özellik gösterir. Aşağıda beslenme önerileri sıralanmaktadır.

Balıklar: Omega 3 ve Omega 6 nın dengeli olarak alınması hem tiroid sağlığı hem de nörolojik sağlık için önemlidir. Somon bu kaynakları sağlayan önemli bir besindir.

Reklam
Reklam

Hindistan cevizi yağı: Orta zincirli yağ asitleri sağlıklı enerji verir. Metabolizmayı hızlandırır, antibakterial, antioksidan özelliği vardır. Hipotiroidiye bağlı halsizliğin azalmasını sağlar.

Deniz yosunu: Doğal iyot kaynağıdır. Tiroid hormonu sentezi için gerekli olan iyodun doğal alım şekli olarak kabul edilir.

Probiyotikler: Bağırsak sağlığı tiroid bezindeki inflamasyonun azalmasını sağlayacaktır. kefir en kolay kullanılabilecek bir probiyotiktir.

Lifli besinler: Bağırsakta probiyotiklerin etkisinin artmasını sağlar. Antienflamatuar etki tiroid bezi için çok önemlidir.

Sebze ve meyveler: İçerdikleri vitamin ve mineraller vucut direncini arttırır.

Su: Günde en az 2 litre su içmek vucut hidrasyonu için gereklidir. Halsizlik ve yorgunluk şikayetleri azalacaktır.

Kemik suyu: İçerdiği amino asitler bağırsak dengesi ve tiroid sağlığı için önerilmektedir.