Hiroşima'nın 60. yıldönümü

Hiroşima ve Nagasaki şehirlerine atom bombası atmasının 60. yıldönümünde, 70 bin kişinin öldüğü felaketten kurtulanlar yaşadıkları acı dolu anıları anlatıyor.
1945'teki nükleer dehşeti yaşayan Japonlar, atom bombasının tahribatını genç kuşaklara aktararak bilinçlenmelerini sağlamak ve yaşananların unutulmaması için Hiroşima'ya gelen çocuklara yaşadıklarını tasvir etti.

2. Dünya Savaşı sırasında 6 yaşında olan Hiroko Hatakeyama, "Savaştan sonra başımdan geçenleri hatırlamak istemiyordum. Çünkü bunlar yürek parçalayıcı şeylerdi. Atom bombasının yer aldığı filmlere hiç gitmedim. Hatta çok uzun bir süre Hiroşima'daki Barış Anıtı Müzesi'ni bile ziyaret etmekten çekindim" dedi. Konuşması esnasında gözyaşlarını tutamayan Hatakeyama, "Bu müze yanmış insan cesetlerinin kokusunu vermiyor. Orada cesetler üzerindeki sinek kurtları yok. Orada insanların iniltileri duyulmuyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

ABD'nin atom bombasını bıraktığı sırada Hiroşima'nın bir banliyösünde bulunduğunu söyleyen Hatakeyama, bombanın atılmasından sonra etrafı kirli bir toz bulutunun kapladığını ve yakınlardaki bir ilkokula kaçtığını anlattı.

Bombanın etkisiyle ilk anda etrafındaki çok sayıda kişinin öldüğünü belirten Hatakeyama, olaydan 1 ay sonra dayısının, 5 ay sonra 3 yaşındaki kardeşinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Patlamanın merkezine daha yakın yerlerde hayatlarını kaybeden insanları tasvir eden Hatakeyama, "Bazılarının kafa derileri kül olmuş kafatasları görünüyordu" diye konuştu.

O dönemde 14 yaşında olan ve yüzünde hala atom bombasının izlerini taşıyan Yusuke Fujiwara ise, "İnsanların bir çoğunun, atom bombası saldırılarının ortaya çıkardığı o büyük ıstırabı bilmemesinin" büyük bir problem olduğunu söyledi.

Fujiwara, konuşma yaptığı kalabalığı göstererek, "Şu an etrafımda sizler varsınız ve bunları duyuyorsunuz. Bu felaketin acılarına maruz kalan insanların ıstıraplarını mümkün olduğunca çok insana anlatacağım" dedi.

Reklam
Reklam

O dönemi yaşayanların hatıralarını dinleyen çocuklar da, atom bombası felaketini yaşamadıkları için bunun acılarını anlamanın zor olduğunu belirtirken, konuşmalar sırasında birçoğunun ebeveynleriyle birlikte gözyaşları döktükleri görüldü.

Hatakeyama'nın konuşmasından çok etkilendiğini söyleyen 20 yaşındaki kolej öğrencisi Kenji Yoshida, konuşma sırasında 60 yıl öncesine gittiğini belirterek, "Hayal etmesi bile zor. Nükleer silah kullanmak adil değil" dedi.