Hiroşima'nın Yıl Dönümünde Nükleer Protestosu

ABD'nin 6 Ağustos 1945 yılında Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombası sonrası hayatını kaybedenler anıldı....

ABD'nin 6 Ağustos 1945 yılında Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombası sonrası hayatını kaybedenler anıldı. Galatasaray Meydanı'na nükleer savaş ve kazalarda hayatlarını kaybedenlerin resimlerinin bulunduğu bir sergi açan nükleer karşıtları, yeni bir Hiroşima yaşanmaması için dünyadaki nükleer silahların yasaklanmasını istedi.

Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya (ICAN) üyesi bir grup, Hiroşima'da hayatını kaybedenleri anmak için Galatasaray Meydanı'nda toplandı. Nükleer karşıtları, basın açıklaması öncesi başta Hiroşima olmak üzere nükleer saldırı ve kazalarda hayatını kaybedenlerin ve sakat kalanların resimlerinin bulunduğu bir sergi açtı.

Reklam
Reklam

Sergi açılışının ardından grup adına açıklama yapan Nisan Ak, “Bundan 67 yıl önce 6 ağustos 1945’de 15 bin ton TNT gücüne sahip ilk uranyum bombası Hiroşima üzerinde patlatıldı. Şehri bir girdap gibi yutan bu patlama ve sonucunda on binlerce insan öldü ve bombalamayı takip eden günlerde ve aylarda yaklaşık aynı sayıda kişi , radyasyondan kaynaklı hastalıklar ve yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybetti. Eğer günümüzde nükleer bir patlama gerçekleşirse milyonlarca ton isli duman atmosfere yükselecek.gökyüzü kararacak, tüm dünya çapında hava sıcaklığı düşecek, yağmurlar kesilecek. Bu silahların 90 tanesinin de Türkiye’de incirlik üssünde bulunduğu biliniyor. Şu anda incirlik üssünde bulunan termonükleer B61 bombalarının patlama gücü 340 kiloton kapasiteye kadar çıkabiliyor. Bu Hiroşima’ ya atılan bombanın yaklaşık 20 katı dünyada hiçbir ülkenin hiçbir hükümetin buna da Türkiye de dahil insanlığı böyle bir tehditle yaşamaya zorlamaya hakkı yok.’ şeklinde konuştu.

Daha sonra grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: