Hiroşima'ya Selamlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kadın Sığınmaevi’nde kalan çocuklar, atom bombasının yaydığı radyasyonla yaşamını yitiren 12...

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kadın Sığınmaevi’nde kalan çocuklar, atom bombasının yaydığı radyasyonla yaşamını yitiren 12 yaşındaki Sadako Sasaki için 356 adet 'kağıttan turna kuşları' yaparak, Hiroşima Belediyesi’ne gönderilmek üzere Başkan Aziz Kocaoğlu’na teslim etti. Turna kuşları, 1 Eylül Dünya Barış Günü öncesinde Japonya’ya yollandı.

İzmirli çocuklar bir mektupta kaleme aldı. Çocuklar mektupta, barış çağrısında bulundu ve dileklerini, "Birbirimizden çok uzak ülkelerde yaşasak da dünyanın herhangi bir yerinde, bir savaş ya da kötülük olduğu zaman bu hepimizi etkiliyor. Çocuklar geleceklerini kaybediyor. Şiddetin hiç bir biçimini ne kendimiz yaşamak ne de başka çocukların yaşadığına tanık olmak istemiyoruz. Biz sığınmaevinde kalıyoruz. Yani şiddetten kaçıyoruz. Birbirimize destek olursak sadece evimizdeki değil dünyadaki şiddeti de durdurabiliriz. Sizlerle paylaştığımız bu turna kuşlarının, şiddetin olmadığı, barış içinde bir dünyada sevgi ve dayanışmaya bir katkısı olmasını istiyoruz. Biliyoruz ki, kanatlarında barış, sevgi ve dayanışmayı taşıyan kuşlarımızı yapmaya devam edersek, bir gün mutlaka dileklerimiz gerçek olacak" şeklinde dile getirdi.

Reklam
Reklam

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Japonya’nın Hiroşima kentine attığı atom bombası onbinlerce masum insanın ölmesine neden olurken, bir o kadar insan da büyük patlamanın ardından yayılan rasyasyondan etkilenerek ya yaşamını yitirdi ya da sakat kaldı.

Sadako Sasaki, henüz 12 yaşında iken aşırı radyasyondan hayatını kaybeden onbinlerce insandan sadece biri. Hastalığını öğrendikten sonra kağıttan bin adet 'turna kuşu' yaparsa sağlığına kavuşacağına inanan Sadako, 25 Ekim 1955 günü 644 turnayı katlarken hayata gözlerini yumdu. Ancak arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlayıp mezarına onunla birlikte gömdü.

Turna kuşu, o tarihten bu yana barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi olarak kaldı. Postacılar, Sadako öldükten sonra, aylar boyunca, diğer çocukların yapıp yolladığı kağıttan turna kuşlarını taşıdı. Sayısı milyonlara ulaşan bu kuşlar, Japonya’da bir müzede sergilenmeye başlandı. Sadako Sasaki anısına Hiroşima’da bir anıt yapılırken, talihsiz kızın ABD’de Seattle Barış Parkı’na da bir heykeli dikildi.

Reklam
Reklam

İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu, Sadako’nun hüzünlü öyküsü ve sığınmaevindeki çocukların duyarlılığından çok etkilendiğini belirtti ve mektupların 1 Eylül Dünya Barış günü öncesi Japonya'ya yollanması talimatını verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz