AB, Türkiye ile iki başlığı daha müzakerelere açtı, sayı 8'e çıktı. Türkiye ile aynı gün müzakereye başlayan Hırvatistan 20 başlığa yükseldi.
AB, Türkiye ile üyelik müzakerelerinde 35 başlıktan ikisini daha açtı. Böylece açılan başlık sayısı sekize çıktı. Türkiye gümrük birliğini Kıbrıs Rum Yönetimi'ne uygulamadığı gerekçesiyle sekiz başlık dondurulmuştu, Fransa da tam üyelikle ilgili olduğu gerekçesiyle beş başlığı bloke ediyor.
3 Ekim 2005'te başlayan üyelik müzakereleri sürecinde dünkü 5. Hükümetlerarası Konferans'la Şirketler Hukuku ve Fikri Mülkiyet Hukuku başlıklarında görüşmeler başladı. Ortak basın toplantısında "Türkiye beş-altı faslı açmaya hazır. Müzakereler Türkiye'nin teknik hazırlıklarına bakılarak sürdürülmeli. Maalesef böyle olmadığını gördük" diye yakınan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, dün ilk kez iki başlığın açılış kriterlerinin yerine getirilmesiyle açıldığına dikkat çekti.
Açılış kriteri öngörülmeyen dört başlığın hala tartışıldığına, üyelerin Türkiye'den tutum belgesi talep ettiği eğitim ve kültürle ekonomik ve parasal politika başlıklarının da birkaç ülkenin siyasi engeline takıldığına işaret eden Babacan, 1 Temmuz'da dönem başkanlığını devralacak Fransa'nın müzakerelerin normal seyrinde süreceğine dair taahhütüne bağlı kalmasını istedi.
Dönem başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, "Bize kalsa 10 başlık açmayı isterdik" dedi ve ekledi: "AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın sonuçlanmasıyla Türkiye'deki sistemi incelemek zorunda kalacağız."
HIRVATİSTAN 20 BAŞLIĞA YÜKSELDİ
Hal böyleyken, Türkiye ile aynı zamanda müzakerele başlamış Hırvatistan'ın dün ikisinin (işçilerin hareket serbestisi ve sosyal politikalar-istihdam) daha açılmasıyla toplam açılmış başlık sayısı 20'ye yükseldi.
YEŞİL HAT'TA KOLAYLIKLAR
Öte yandan önceki günkü AB dışişleri bakanları toplantısında, Kıbrıs'ta mal, hizmet ve kişilerin geçişini düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü entegrasyonun güçlendirilmesi amacıyla değiştirildi. Buna göre KKTC'den tarım ürünlerine gümrük vergisi kaldırıldı, kişilerin geçişlerde yanlarında taşıyabilecekleri mal değeri 135'ten 260 avroya yükseltildi, altı ay içinde malların yeniden tanımlanarak şeffaflığın artırılması öngörüldü.
AA