Hisarcıkıoğlu'ndan, türbana destek

ANKARA (ANKA) – TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümetin üniversitede türbanı serbest bırakmasına destek vererek, 18 yaşına gelmiş bir kişiye oy verme hakkı verilirken, giyinme özgürlüğünün verilmemesinin yanlış olacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Toplumun yüzde 80-90'ı üniversiteye başının örtülü olarak gidebilmesi konusunda mutabakata vardı. Kaygıları olanların kaygısını gidermek TBMM işidir" dedi.

Nace Kodlama sistemi bilgilendirme toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomiyi sürekli izlemek ve ortaya çıkan göstergeleri doğru bir biçimde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bunun yolunun da ekonominin bütünüyle kayıt altına alınmasından geçtiğini söyledi. Çağlayan, "Kaç işletmemiz var, bunlar nerede, ne kadar üretim yapıyorlar, ne üretiyorlar, ne kadar kazanç sağlıyorlar, ne pazarlıyorlar, hangi sektörde faaliyet gösteriyorlar; bütün bunların yanıtını bize verebilecek bir kayıt sistemimiz olması gerekiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde, bunu sağlayacak ulusal kayıt sistemlerinin mevcut olduğunun altını çizen Çağlayan, Türkiye'de de sanayi envanteri başta olmak üzere ekonomik aktivitelere ilişkin istatistiklerin üretilebilmesine imkan verecek, firmaların faaliyetlerinin sınıflandırılmasında kullanılacak uluslararası bir kodlama sistemi kurduklarını açıkladı. Çağlayan, "Bu kodlama sistemi Avrupa Birliği'nin kullandığı, ‘ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflandırması' sistemi denen ve kısa adı ‘nace' olarak belirlenen bir sınıflama sistemi" dedi.

-TOBB MESLEK GRUBLANDIRMASI ÇALIŞMASINI YÜRÜTECEK
Nace'nin Türkçeleştirme çalışmalarını Türkiye İstatistik Kurumu ile eurostatın işbirliği içinde yürüttüklerinin altını çizen Çağlayan, oda ve borsalardaki mesleklerin gruplandırılmasının yeniden düzenlenmesi görevinin de TOBB'a verildiğini ifade etti.
Nace kodlama sistemi 14 Ocak'ta Türkiye ticaret sicili gazetesinde; "oda ve borsalarda mesleklerin gruplandırılması rehberi" adı altında yayınlandığını anımsatan Çağlayan, konuşmasını söyle sürdürdü:
"Bu sayede ekonomimizin hizmet, ticaret ve sanayi alanlarında; sektör, faaliyet ve üretim bazında sağlıklı istatistikler üretebilme imkânı sağlamış olacağız. Nace kodlama sistemi, başlattığımız ve çalışmalarını titizlikle yürüttüğümüz sanayi envanteri çalışmasının da altyapısını oluşturacak.
Bu çalışma, sanayi ve ticaretimizin önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek düzeye taşınması için mutlak surette tamamlamamız, yapmamız gereken bir çalışmadır."

Reklam
Reklam

Yeni bir sanayileşme stratejisini hayata geçirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin nasıl sanayileşeceği, nerede sanayileşeceği, hangi sektörde sanayileşeceği ve ne zaman sanayileşeceğini sorgulayarak, özel sektörle diyalog içinde buna uygun çözümleri gerçekleştireceklerini dile getirdi.

-"SİSTEM MAKRO VE MİKRO EKONOMİYE DE KATKI SAĞYALACAK"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kodlama sisteminin Türkiye'nin ticari ve sanayi envanterlerini üretecek bilgi sistemlerinin oluşturulmasına ve buradan üretilecek bilgilerin güvenirliliğine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
Hisarkcıklıoğlu, "Bugüne kadar kullanılan meslek kodları, faaliyet veya sektör bazında uluslararası karşılaştırabilirliği olan bir bilgi üretmek bir kenara ulasal bazda bile standart bilgi üretmeye imkan tanımıyordu" diye konuştu.
Güncel bilgi sistemlerinden üretilecek sağlıklı ve tutarlı kodlama sistemi ile sanayi politikalarının yanı sıra makro ve mikro ekonomi politikalarının oluşturulmasında kullanılacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, sistemin Türkiye'deki firmalara ihale takibi ve katılımı konusunda da büyük kolaylıklar sağlayacağının altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, kısa süre içinde TOBB'un şirketlere nace kodlarını postayla ileteceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

-"KAYGILARI GİDERMEK TBMM'NİN İŞİ"

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan, 6 ay içinde kodlamaları yapmak durumunda olduklarını kaydetti. 10 gün içinde de firmaların kodlamalarının doğru olup olmadığına ilişkin bilgilerini TOBB'a göndermeleri gerektiğini kaydetti.
Bir gazetecinin türbanla ilgili sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin toplumun demokrasi, laiklik ve sosyal hukuk devleti konusunda konsensüs içinde olduğunu dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti:
"18 yaşına gelmiş bir kişiye oy verme hakkı verilirken, kendisine giyinme özgürlüğünü vermemek yanlış olur. Düşünce, din ve vicdan hürriyeti veriyorsanız, 18 yaşına gelen kişiye de giyinme özgürlüğünü de veriyor olmak gerekir. Toplumun yüzde 80-90'ı üniversiteye başının örtülü olarak gidebilmesinde mutabakatta varmış. Kaygısı olanların kaygısını gidermek TBMM'nin işi."