Hisarcıklıoğlu: Dünyada başa güreşmek için güçlü bir diasporaya ihtiyacımız var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülke olarak dünyada başa güreşmek için güçlü bir diasporaya ihtiyacımız var.” dedi.
18-19 Kasım tarihlerinde yapılacak Dünya Türk Girişimciler Kurultayı, basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı toplantıda TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı'nın yanı sıra çok sayıda girişimci hazır bulundu.
Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada "Kurultayda daha güçlü bir Türkiye için ülkemizin uç beyleri ile geleceği ele alacağız. Kuşkumuz yok, girişimcilerimiz küresel Türkiye vizyonunun en önemli itici gücü olacaktır. " ifadelerini kullandı.
2023 için büyük hedefler koyduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, girşimcilerin her yerde faaliyet yürüttüğü, Made in Turkey damgalı ürünlerin evlere girdiği bir ülke hayal ettiklerini anlattı.
Dünyanın dört bir yanında Türk girişimcilerin bulunduğundan söz eden Hisarcıklıoğlu, "Büyük mutluluk duyuyoruz, bunlar 7 kıtada mal ve hizmet alıp satıyor. Uluslararası firmaları yönetiyor." dedi.
Çin'i üretim, Hindistan'ı yazılım, İsrail'i de inovasyon üssü yapan faktörlerin başında diasporaları ile kurdukları iletişimin geldiğini dile getiren TOBB Başkanı, şunları kaydetti:
“Türk diasporası da küresel aktör olmamız, ilk 10 ekonomiden biri olmamız adına en önemli varlıklarımızdandır. Daha önce diaspora kelimesini olumsuz bir kavram olarak değerlendirdik. Bu kavramı başka ülkelerin aleyhimize eylemleri ile bir tuttuk. Bizim de ülke dışında insan varlığımız vardı, ama ne yazık ki bunu tam olarak değerlendiremedik. Bakın şu an 5,2 milyon Türk Avrupa'da hayatını idame ettiriyor. 140 bin ticari işletmeyi çalıştırıyor, 640 bini aşkın insanı istihdam ediyor ve 50 milyon euro ciro yapıyor.
Microsoft'ta 350,Google'da 35, Boeing'de 75 mühendisimiz görevli. Ülke dışında 100 binlerce talebemiz okuyor, 3 bin 900 Türk derneği yer alıyor.
Biz, sayısı 5 milyonu geçen Türk diasporasının kenetlenmesi adına Dünya Türk İş Konseyi (DTİK)'ni kurduk. Başkanı olduğum bu oluşum ile kurultaylar tertip edip pek çok girişimciyi, alanında uzman insanları bir araya getirdik. 2009’da ilkini yaptığımız Dünya Türk Girişimci Kurultayı’nda 2 bini aşkın girişimci ve profesyoneli buluşturduk.”
Türkiye’nin dünyada başa güreşmek için güçlü bir diasporaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, bu anlamda temel önceliklerini de şöyle sıraladı:
"Diaspora, Türk pasaportunun yanında bulundukları ülkenin de pasaportunu taşımalı. Üyelerinin başarılarını anlatmak adına etkin tanıtıma önem vermeli. Uluslararası kurumlarda ve sivil toplum örgütlerinde daha fazla Türk yer almalı. Türk yöneticiler, büyük şirketlerde görev almaya teşvik edilmeli. Diaspora, bulunduğu ülkelerde kültürel aktivitelere katılmalı. Siyasete girip tüm toplumun temsilicisi olma imajını güçlendirmeli. Çocuklarına Türkçe'nin yanında bulundukları ülkenin dilini de öğretmeli. Dışarıda faaliyet yürüten Türk şirketler rekabet etmeyip güç birliği yapmalı. Kamu ve özel sektör bir olup Sürdürülebilir Diaspora Stratejisi oluşturmalı; böylece dünyanın en etkin diasporalarından biri olabiliriz. Nihai olarak dış ülkelerde yöneticilerin ve uzmanların Türkiye'de yapılacak projelere katkı sunmalarına imkan tanınmalı."
Söz konusu hedeflere uygun olarak 18-19 Kasım tarihlerinde Ekonomi Bakanlığı ve DEİK'in ev sahipliğinde Dünya Türk Girişimcileri Kurultayı'nın toplanacağını bildiren Rifat Hisarcıklıoğlu, organizasyona dair şu açıklamalarda bulundu:
"Ülke dışında bulunan girişimcileri, profesyonelleri, uzmanları, bürokratları ve akademisyenleri bir araya getireceğiz. İlk günde 5 bölgesel oturum yapılacak. Her oturumu bir bakanın katılımı ile yapacağız Sürdürülebilir Diaspora Stratejisi’nin nasıl tasarlanacağını ele alacağız. 'Türk diasporasını nasıl güçlendirir, onu nasıl toplumuna entegre ederiz?' sorusunun cevabını arayacağız. Diasporanın sosyal sermayesini güçlendirme yollarını ele alacağız. Türk diasporası nasıl lobi yapabilir, anavantla nasıl etkileşime geçer? suallerine karşılık bulmaya çalışacağız. Burada mutabakata varılan noktalar rapor haline getirilecek.
Kurultayda ayrıca ikili iş görüşmeleri yapılacak. Firmaların, girişimcilerin iş bağlantıları kurmalarına imkan tanınacak. İkinci gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan organizasyona katılacak. Ayrıca DTİK ve bölgesel komiteler için seçime gidilecek. Kalbi yerel, vicdanı ulusal, aklı küresel olan Türkler kurultayda buluşacak.”

Reklam
Reklam

YIRCALI: TÜRK DİASPORASINI İNŞA ETMEK İSTİYORUZ
DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise ülke dışında bulunan Türkler ile hem ekonomik hem sosyal olarak yakınlaşmayı, manevi bağları güçlendirmeyi esas aldıklarına işaret etti.
Türk diasporasını inşa etmek istediklerini aktaran Yırcalı, “Bunun ilk adımını 2009’da yaptığımız kurultayla attık. Kurultaylar arası zamanı da iyi değerlendirdik. DEİK bünyesinde DTİK’i kurduk. Dünyayı 5’e böldük; her bir yer için kurullar oluşturduk. Bugüne kadar DTİK olarak Tokyo’dan Milano’ya kadar 50’yi aşkın etkinlikte bulunduk.” bilgilerini verdi.
18-19 Kasım’da yapılacak toplantıya ülke içi ve dışında bulunan girişimcileri davet eden Yırcalı, organizasyonun temasının ‘Küresel Değişen Dünyada Yükselen Türkiye’ olacağını duyurdu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz