Hisarcıklıoğlu: Türkiye'deki Yanlış Sistem Ancak Yeni Anayasayla Düzelir

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de bireyi esas alan sistemin hâkim olması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Biz...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de bireyi esas alan sistemin hâkim olması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Biz diyoruz ki yeni sistemde bireyin esas olması lazım. Bu da yeni ancak bir anayasayla olur. Yeni bir anayasa olmadan bu yeni sistem oluşturulamaz." dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘Ekonomiye Değer Katanlar-2012’ ödül törenine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, özel sektörün yaptığı her istihdamın Türkiye’deki işsizlik oranını azalttığına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “Burada ödül alacak bütün arkadaşlarımı kutluyorum. Aslında özel sektörün tümü ödül almayı hak ediyor. ‘İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olanlardır’ Bugün insanlara en hayırlı ne iş yapılır? Bir kişiye iş ve aş verebiliyorsak, ne mutlu bize. Ne mutlu size ki o insanların karnını doyuruyorsunuz. Ben de hepinizi alkışlıyorum. Türkiye İtalya ve Çin arasında büyük ekonomik dev haline gelmişse Türk özel sektörünün çalışmaları sayesinde oldu.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’de 2012 yılının ilk 11 ayında 2011 yılının aynı dönemine göre karşılıksız çek oranının yüzde 93 arttığına değinen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Bankaların bana açtığı kredi miktarını, protesto edilen senetler, doğalgaz borcumu bile görüyorlar. Ben alın teri satan, risk yapan istihdam yapan birisiyim. Ama hiçbir şey bilmiyorum. Ben de o zaman bankaların gördüğünü görmek istiyorum. Bunun için bize söz verildi. Bankalar birliği ile bu konuda mutabakata vardık. Kredi kayıt bürosu onun elinde ama 1,5 yıldır kurum topu taca atıyor. Bu işi ya siz yapın ya da biz yapalım. İnşallah 2 Ocak itibariye bu devreye girecek.”

2 Ocak 2013’te başlayacak olan sistem hakkında bilgi veren Rifat Hisarcklıoğlu, “Eğer 2 Ocak itibariyle herhangi birimiz vadeli mal almak için bir fabrikaya gitsek, fabrika sahibi, ‘seni tanımıyorum Rıfat. Sen kimsin?’ diyebilir. Bundan sonra bir şifre ile karşı taraf 3 dakikalığına bankaların benim için gördüğü tabloyu görecek. 3 dakika sonra ekran kararacak. Ondan sonra bana yeni şifre verilecek. Verip vermemem mal satanda. Daha önemlisi, Türk özel sektörü olarak kendimize göre ödeme metodu bulduk. Vadeli çek. Bunun yerine gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bankacılık ya da sigortacılık sistemi devreye girmeli. Sigortacılık sistemiyle ilgili olarak sigortanın devreye girmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"PERAKENDE YASAMIZ YOK"

Perakende sektöründe yasal eksikliğinden şikayet eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Bu sektörün çalışmalarını düzenleyen yasasını Türkiye hala çıkartamadı. Dünyanın her ülkesinde perakende sektöründe düzenleyen yasa var. Serbest piyasa ekonomisinin ana vatanında bile bu var. Ama Türkiye’de bu yok. Türkiye’de herkes her şeyi yapabilme imkanı varsa yapabiliyor. Antalya’da bir cadde üzerinde 89 tane cep telefon satıcısı vardı. Bu şekilde olursa bu işyerleri batar. Battığı zaman kime zarar veriyor? Milletin tamamına zarar veriyor. Biz de perakende sektörünü düzenleyen bir yasa ile ilgili çalışmamız yok."

“YÜKÜ AVRUPA'YA TRENLE GÖTÜRECEĞİZ”

Avrupa’ya mal götürmek için tren yoluyla tarifeli seferleri başlatacakları müjdesini veren Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yüklerimizi tren yoluyla Avrupa’ya göndereceğiz. Türkiye’den hala Avrupa’ya tarifeli tren hattı yok. Nasıl gidiyor biliyor musunuz? Dolmuşlarımız gibi ne zaman tren dolarsa o zaman kalkar. Hadi o zaman Avrupa’ya gitmeye çalışalım. Ticarette tarih var. Avrupalı, ‘mal hangi gün benim elimde olacak’ diyor. Devlet Demir Yolları ile birlikte bütün OSB’lerimizle dahil olmam üzere tarifeli tren seferleri başlatacağız. Bandırma’dan bütün yükleri Okçugöl’de toplayacağız. Buradan trenle Münih’e gidecek. Düzenli olarak yükler Avrupa’ya gidecek. İşte Çin ile rekabet etmek istiyorsak bunu yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, şunları aktardı:

"Burada meslek edindirme ile birlikte günlük 25 TL cep harçlığı veriliyor. Sigorta ve 3 ay bir işyerinde çalıştıktan sonra kursiyerin sertifikası veriliyor. Bunu da baba oğluna yapmaz. Daha sonra biz aracı oluyoruz ve onu çalıştırıyoruz. Türk özel sektöründe en büyük sıkıntımız istihdam üzerinde vergi yükleri. Yüzde neden şikayetçiyiz, istihdamı üzerindeki vergi yükünden şikayetçiyiz. Meslek sahibi olmayan adam meslek sahibi oluyor.”

Türkiye’nin 30 yıl önce 3 milyar dolar ihracat yaparken bu gün 150 milyar dolara çıktığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Bunun yüzde 92’si de sanayi malı. İhracatın yüzde 50’sini gelişmiş ülkelere satıyoruz. Özal’a kızıyorduk. Ama o haklı. Gidin yurt dışına mal satın diyordu. Ne satacağız dedik. Murat 124 ve Anadolu vardı. Bugün otomobilin anavatanı ABD’ye Türkiye’de üretilen Ford’u satıyoruz. ABD’den sonra 11 tane aynı otomobil markası üretilen Dünya'da ikinci ülkeyiz. Müteahhitlik sektöründe dünya ikincisiyiz. Turgut Özal’a minnettarız." dedi.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'DE SİSTEM YANLIŞ"

Türkiye'de sistemin yanlış olduğunu savunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bunu düzeltmenin yolunun da yeni bir anayasadan geçtiğine vurgu yaptı: "Sistemi yeniden ele almak gerek. Sistemin her tarafı çürümüş durumda. Yamayla tutmuyor. Sistemi yeniden inşa etmeliyiz. Sistemin de yine inşası binanın orta katından başlamaz. Binanın temelinden başlar. Binanın temeline artık ülkeler bireyi esas alıyor. Biz diyoruz ki yeni sistemde bireyin esas olduğunu söylüyoruz. Bu da yeni bir anayasayla olur. Yeni bir anayasa olmadan bu yeni sistem oluşturulamaz. Özel sektör olarak para pul istemiyoruz. Biz benim rakibim hangi şartlarda mücadele ediyorsa, aynı şartlarda biz de yarışalım istiyoruz. Onu sağlarsak biz bu ülkeyi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına sokarız. Kendi geleceğimiz için yeni bir anayasa istiyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: