Hisarcık'ta "Yeni Anayasa İçin Bir Yol Haritası" paneli

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Hisarcık Meslek Yüksekokulu'nda "Yeni Anayasa İçin Bir Yol Haritası" konulu panel yapıldı.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Hisarcık Meslek Yüksekokulu'nda "Yeni Anayasa İçin Bir Yol Haritası" konulu panel yapıldı.

Yüksekokul Konferans Salonu'ndaki panelde konuşan DPÜ Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aykut Acar, yeni anayasanın hemen hemen herkesi ilgilendiren önemli ve hassas bir konu olduğunu söyledi.

Anayasayı, bir devletin temel felsefesi üzerinde yükseldiği temel değerler diye niteleyen Yrd. Doç. Dr. Acar, şöyle devam etti:

"Anayasa, devlet ve birey münasebetlerinde devletin nerede durduğu, bireyin nerede durduğu, bu ikisinin birbiriyle ilişkilerinde konumlarının ne olduğuyla alakalı da çok ciddi ve önemli bir metindir. Bununla bağlantılı olarak temel hak ve özgürlükler denilen yine sadece toplumların değil, bütün dünyanın önemle üzerinde durduğu adeta evrensel bir değer haline gelmiş olan temel hak ve özgürlükler noktasında da anayasa metinleri çok önemli metinlerdir. Anayasaların mutabakat kavramıyla alakalı da çok ciddi bir önemi olduğunu düşünüyorum."

Reklam
Reklam

Panelin moderatörü Yrd. Doç. Dr. Hasan Duran ise anayasa hareketleri ya da yazılı anayasa uygulamalarının çok eskilere dayanan bir geçmişe sahip olmadığını bildirdi.

Modern anlamda ilk yazılı anayasanın 1787 yılında ABD'de ortaya çıktığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Duran, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 90 yıllık bir geçmişe sahibiz. En son 1982 Anayasası ile ülke sorunları ve sıkıntılarını gidermeye çalışıyor. Ancak ülkenin içinde bulunduğu tablo bu anayasayla çözülecek bir görüntüye de sahip değil. Çünkü toplum gelişiyor, ülke gelişiyor. Toplumsal hayatı düzenleyen kurallar içinde hukuk kuralları var ve hukuk hiyerarşisi içinde de anayasa en üst sırada. Toplumun dinamik yapısı kuralların da dinamik bir yapıda olmasını beraberinde getiriyor. Toplum değiştikçe kuralların da güncellenmesi, toplumun değişimine ayak uydurması gerekiyor. Türkiye'deki temel sıkıntı burada karşımıza çıkıyor. Toplum değişti ama mantık ve toplumsal hayatı düzenleyen kuralların içinde önemli olarak karşımıza çıkan hukuk kurallarındaki değişimin toplumdaki dinamizme ayak uyduramadığını ve gelişime destek olmadığını görüyoruz. Bu noktada daha ileriye gitmesi için toplumu destekleyecek ve önünü açacak düzenlemelere ihtiyaç var. İşte sivil anayasa bu tartışmalar içerisinde ön plana ağırlıklı çıkmaya başladı."

Reklam
Reklam

Daha sonra, DPÜ'den Prof. Dr. İstiklal Yaşar Vural ve Yrd. Doç. Dr. Fatih Demirci ile Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden (AKÜ) Doç. Dr. Ahmet Kemal Bayram, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: