Hisse alım-satımında yenilik

**Emir iptalinin uygulamaya geçmesiyle birlikte borsada hisse senedi alım-satımlarında cari fiyatla birlikte 5 kademe fiyat görülmesi uygulaması kalkıyor.

**

Emir iptali ve fiyat aralığının düşürülmesi için gün sayan İstanbul Borsası’nda yepyeni bir uygulama daha geliyor. Emir iptali uygulamasının yürürlüğe girmesiyle birlikte bazı sakıncaları doğuracağı gerekçesiyle, İMKB Yönetimi’nin, hisse senedi alım-satımlarında cari fiyatın yanı sıra, 4 kademe daha fiyat görülmesine son vermeye hazırlandığı öğrenildi. Buna göre yeni dönemde borsacılar hisse senedi alım-satımı yaparken işlem terminallerinin ekranlarında 5 kademe fiyat yerine sadece cari fiyatı görebilecek.

Reklam
Reklam

MANİPÜLASYONU ENGELLEYECEK
Konuyla ilgili İMKB’nin ilgili birimlerinin emir iptali olan dünya borsalarındaki uygulama örneklerini incelediği ve çalışmaların sonucunda raporunu, önümüzdeki günlerde İMKB yönetimine sunacağı belirtiliyor. Uzmanlar, hisse senedi alımsatımında 5 kademe yerine tek fiyat görülmesi uygulamasının, emir iptali olan borsalarda küçük yatırımcıyı olası manipülasyonlardan korumak amacıyla çok önemli bir adım olacağını belirtiyor. Mevcut uygulamada hisse senedinin alış ya da satış tarafına yatırımcılar cari fiyatın yanı sıra aşağı ya da yukarı 4 kademe daha fiyat görebiliyor.

Manipülatörler de fiktif alış ya da satış girip istediği hisseyi alıcılı ya da satıcılıymış gibi şişirebiliyor. Normal bir yatırımcı da burada çok alıcı varmış sanıyor, yüksek fiyattan alım yapabiliyor. Uzmanlar, bunun bir manipülasyon aracı haline getirildiğine dikkat çekip, eğer emir iptali uygulaması gelecek ise oyuncuların alış ve satışları şişirme imkânının elinden alınması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, dünyanın birçok borsasında olduğu gibi yatırımcıların doğrudan cari fiyata bakıp alış ya da satış kararı vermeleri gerektiğini belirtiyorlar. Öte yandan İMKB Yönetimi’nin kademeleri kaldırmaya çok sıcak baktığı ancak Başkan Hüseyin Erkan’ın ise önce 3 kademeye indirip, tek kademe uygulamasına daha sonra geçilmesini istediği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

EMİR İPTALİ VE FİYAT ARALIĞI KARARI BUGÜN ÇIKABİLİR
Alım-satımda kademeli fiyat girişinin kaldırılmasının bugün yapılacak olan İMKB Yönetim Kurulu toplantısının ana gündemini oluşturacağı belirtilirken, daha önce tarihi ertelenen emir iptali ve fiyat aralıklarının düşürülmesi kararlarının ise bu toplantıda alınması bekleniyor. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada hem emir iptali hem de fiyat aralığının düşürülmesiyle borsada işlem hacminin birkaç kat artacağını söylemişti.

Erkan, Türkiye’de fiyat aralıklarının enflasyonun düşmüş olmasına rağmen hâlâ çok geniş olduğunu belirterek, aralıkları ilk etapta yarıya düşürmeyi, sonra daha da fazla indirmeyi planladıklarını bildirmişti. Türkiye’de fiyat aralıklarının henüz 1 kuruşun altına inemediğini, Avrupa’da ise Euro sent’in yüzde birine kadar düştüğünü söyleyen Erkan, “Bunları getirdiğimiz zaman piyasadaki dalgalanma azalacak. İşlem hacimleri artacak. Bununla birlikte emir iptallerini getirmek istiyoruz. Şu anda gelen emirleri iptal edemiyorsunuz. Fiyat aralığı ve emir iptali olursa işlem hacminin birkaç kat artacağını düşünüyorum. Özellikle yabancı yatırımcıların işlemlerinde çok ciddi artış olacak” diye konuşmuştu. (Habertürk)

Reklam
Reklam