Hisse fiyatlarını etkileyecek şirket haberleri

**Brisa, Konya Çimento, TAV, Telekom, Akbank, THY, Işıklar ambalaj, Yazıcılar, Global Yatırım, Halkbank, Finansbank, Koza, Arçelik başta olmak üzere bugün basına yansıyan önemli şirket haberleri ve KAP’a yapılan bildirimler.

**

-Brisa, 1 TL nominal değerli beher pay için brüt 4,40 TL, net 3,74 TL nakit kar payı dağıtma kararı aldı.

Reklam
Reklam

-Konya Çimento, 1 TL nominal değerli beher pay için brüt 0,9536 TL, net 0,810600 TL nakit kar payı dağıtma kararı aldı. Genel Kurul’a teklif edilecek dağıtım tarihi ise 28 Mayıs 2010 olarak belirlenmiştir.

-Nuh Çimento, 1 TL nominal değerli beher pay için brüt 0,30 TL, net 0,255 TL nakit kar payı dağıtma kararı aldı. Kar dağıtım tarihi Genel Kurulda belirlenecek olup, 31 Mayıs 2010 tarihine kadar dağıtılmasının teklif edilmesine karar verilmiştir.

-Konya Çimento 2010 yılında 12 mn TL yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, 1,18 mn ton klinker üretimi, 1,56 mn ton çimento üretimi-satışı ve 1 mn m3 hazır beton üretimi-satışı ve 12 mn TL yatırım harcaması öngören 2010 yılı bütçesinin kabul edilmesi ve uygulanması için Genel Müdürlüğe yetki verdi.

-TAV Havalimanları, yüzde 85’ine sahip olduğu TAV Tunsie SA’nın yüzde 18’ oranındaki azınlık hisselerini Pan African Infrastructure Development Fund’a (PAIDF) 39,7 mn Euro karşılığında satışına ilişkin anlaşma taraflarca imzalandı. Satış sonrası TAV Havalimanları’nın Tav Tunisie’deki ortaklık payı yüzde 67’ye düşecektir. Tahsil edilecek miktarın şirket yapısını güçlendirmekte kullanılacağı açıklanmıştır.

Reklam
Reklam

-Türk Telekom, Akbank’tan 300 mn dolar tutarında 5 yıl vadeli kredi kullandı. Kredinin ilk 1,5 yılı anapara ödemesiz olup, altı ayda bir faiz ödemesi bulunmaktadır. Kredinin faiz oranı 6 aylık USD + LIBOR yüzde 3,10’dur.

-THY yönetim kurulu, yüzde 49 ortağı olduğu Bosna Hersek Havayolları’nın sermayesini 8 mn KM artırma kararını uygun buldu. Karar gereğince sermaye artırımı nakit olarak karşılanacak ve THY’ye ortaklık payı oranında yansıyacak olan tutar ortaklıkça ödenecektir. Sermaye artırımı sonucunda Bosna Hersek Havayolları’nın sermayesi 26,7 mn KM olacaktır.

-THY Yönetim Kurulu, BOC Aviation Pte. Ltd firmasından 2 adet B737-700 uçağın kiralanmasına karar verdi. Uçakların Mart ve Nisan 2010’da teslim alınması planlanmaktadır.

-Işıklar Ambalaj Pazarlama, 5 Mart 2010 tarihinde yaptığı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında şirket sermayesini 400 bin TL’den 5,4 mn TL’ye çıkarma kararı aldı. Işıklar Ambalaj Pazarlama’nın aldığı sermaye artırımı kararı neticesinde Işıklar Ambalaj’ın, Işıklar Ambalaj Pazarlama’daki yüzde 99,99 oranındaki ortaklık payı korunmuştur.

Reklam
Reklam

-Yazıcılar Holding’in bağlı ortaklıklarından Anadolu Kafkasya, Gürcistan’daki Paravani Hidroelektrik Santral Projesini yürütecek olan Georgian Urban Energy LLC şirketinin hisselerinin tamamını 3.5 mn dolar bedel karşılığında Energon’dan 4 Mart 2010 tarihinde satın aldı. Satın alma sonucunda Energon, Anadolu Kafkasya'da zaman icerisinde yüzde 49'a kadar hisse satın alma hakkına sahip olacaktır.

-Global Yatırım yüzde 40 oranında hissedarı olduğu Antalya Limanı’nın geri kalan yüzde 60 hissesini devralmak ya da mevcut hisselerini diğer büyük ortağa satma kararını görüşmek için diğer ortaklar ile görüşmelere başladığını açıkladı. Şirket, Antalya Limanı’nın diğer ortakların sahip olduğu yüzde 60 hissesinin Global Liman İşletmeleri tarafından devralınması veya ikincil alternatif olarak hisselerini diğer büyük ortağa satma konularında diğer ortaklar ile görüşmelere başladığını açıkladı.

Basında Şirket ve Sektör Haberleri;
-Halkbank, Makedonya'da banka alıyor... Finans çevrelerinden edinilen bilgilere göre, Halk Bankası çoğunluk hisseleri Hollanda merkezli Demir- Halk Bank'ın (DHB) elinde bulunan IK Banka'nın yönetimini tamamen devralmaya hazırlanıyor. Devir işlemi için gereken tüm hazırlıkların tamamlandığı ve satışla ilgili duyurunun kısa bir süre sonra yapılacağı öğrenildi (SABAH).

Reklam
Reklam

-Finansbank, banka bonosu çıkaracak... Finansbank, Türk bankacılık sektöründe yaygın olmayan bir finansman türünün gelişip derinleşmesi için Sermaye Piyasası Kurumu'na (SPK) başvuruda bulundu. Daha önce bir yatırım bankası olan Aktifbank'ın da çıkardığı ancak 200 milyon TL gibi küçük bir miktarda kaldığı banka bonosunda Finansbank 1 milyar TL'lik bir tutarla piyasaya girmeyi hedefliyor.

-Fitch, Denizbank'ın kredi notunu negatif izlemeye aldı... Fitch Ratings, Denizbank'ın BBB- olan yabancı para cinsinden uzun vadeli ve F3 olan yabancı para cinsinden kısa vadeli kredi notunu negatif izlemeye aldı.

-Koza'da kafa karıştıran hisse satışı... Hisse senetlerini geçen ay halka arz ederek İMKB'de işlem görmeye başlayan Koza Altın'da yabancıların satışları kafa karıştırdı. Koza Altın'da toplam halka arzın yüzde 40'ına karşılık gelen 7 milyon 160 bin adet hisse yabancı yatırımcılara satıldı. Koza Altın hisseleri 12 Şubat'ta işlem görmeye başladı.

-Clio 4'ün ana üretim merkezi Bursa olmaya devam edecek... Renault'nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata, Clio 4 için ana üretim merkezi, ana fabrikanın Bursa olmaya devam edeceğini, bu konuda herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi. Genel Müdür, Bursa Oyak Renault Fabrikası'nda maksimum üretilecek Clio 4 sayısının 280 bin olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

-Şölen, Avrupa'da ilk 3'e girecek... Bu sene yaklaşık 400 milyon lira ciro bekleyen şirket, ihracat hedeflerini 140 milyon dolar olarak açıkladı. Şölen Çikolata Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elif Çoban, üretim hacmi ve üretim teknolojisi baz alındığında "Avrupa'da ilk 3'e gireriz" dedi.

-Arçelik Batı Avrupa’da pazar payını en çok artıran şirket... Koç Holding’in amiral gemisi Arçelik, 6.6 milyar liralık ciro yaptığı geçen yıl Batı Avrupa’da pazar payını en çok artıran şirket oldu.

-Türk Telekom’dan marka tescil atağı... Türk Telekom, 2008 sonunda 21 olan marka tescil sayısını, bugün itibariyle 150’ye çıkardı.