Hisseleri etkileyebilecek şirket haberleri

BİST'de işlem gören bazı şirketlerle ilgili önemli gelişmeler yaşandı.

HALKB
Taraf Gazetesi’nde çıkan Halk Bankası’nın enerji, maden ve seramik sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete 450 milyon dolar tutarında bir kredi sağladığı ve bu şirketin üretim kapasitesinin sadece 3’te 1’ini çalıştırarak zararına faaliyet gösterdiği haberi Halk Bank hisselerinde baskı kurabilir.

ARCLK, VESTL
Fatih projesi kapsamında 347 bin adet akıllı tahta için ihale bugün yapılacak. Arçelik, Vestel, Termikel ve Samsung’un ihaleye katılması bekleniyor. Akıllı tahtalar 16 ay içinde teslim edilecek. İhale tutarının 1.4mr TL’yi bulmasını bekliyoruz. Buna göre ihaleyi kazanması durumunda Arçelik’in 2014 cirosu yüzde 10 Vestel’in cirosu yüzde 15 artabilir.

Reklam
Reklam

GUBRF / AKFEN
Gübretaş'ın yüzde 40 iştiraki olan Negmar Denizcilik Eskihisar-Tavşanlı arası feribot seferlerine başladı. Bu hat IDO’nun Eskihisar-Topçular arasında yaptığı seferlere üç adet feribotla rakip olarak başlamış gözüküyor. Hat üzerinde Negmar’ın payı yüzde 70 olup Gübretaş’ın efektif payı da böylece yüzde 28 civarında olacak. Gelişme Gübretaş için orta düzeyde olumluyken IDO’da yüzde 30 pay sahibi AKFEN için ise yine orta düzeyde olumsuz.

THYAO
Türk Hava Yolları, daha önce Boeing firmasına opsiyonel olarak vermiş olduğu 5 geniş gövde B777-300ER uçak siparişini kesin hale dönüştürmeye karar verdi. Uçaklar 2016-2017 yılları içinde teslim edilecek. Bunun yanı sıra şirket Atatürk Havalimanı'nda kendisine tahsis edilmiş 44.000 m2 alan üzerinde yeni kargo terminali ve kargo operasyonları alanı yapmaya karar verdi. Her iki gelişmeyi de şirket için hafif pozitif.

AKBNK
Düzenlenen bir ankete göre Akbank’ın ikinci çeyrek karının güçlü komisyon gelirleri ve takipteki kredi portföyü satışından gelen gelirin desteğiyle yüzde 76 artışla 939.6 milyon lira olması bekleniyor.

Reklam
Reklam

YKSGR
Yapı Kredi Sigorta hisselerinin yüzde 93.94’ünü alan Allianz, kalan paylar için SPK’ya zorunlu çağrı başvurusunda bulundu.

EKGYO
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO, Haziran ayında durgunlaşan gayrimenkul piyasalarına rağmen bir yıllık satışı 6 ayda gerçekleştirdi. Şirket, 01 Ocak 2013-30 Haziran 2013 döneminde hasılat paylaşımı modeliyle yapılan projelerde toplam 3 milyar 490 milyon 532 bin TL’lik satış yaptı. 6 ayda satılan toplam bağımsız birim sayısı 7 bin 331 adedi buldu.

TCELL
İngiltere Yüksek Mahkemesi Çukurova’nın süre uzatımı talebiyle ilgili sözlü savunmaları bugün 12.30’da dinleyecek. Hatırlanacağı üzere, Çukurova, 1.56milyar Dolar + faizin ödemesi
için mahkemenin verdiği 60 günlük sürenin, Amerika temyiz mahkemesinde Telia Sonera ile aralarında devam eden süreç sonlanana kadar uzatılmasını talep etmişti. Çukurova’nın aleyhine çıkabilecek bir karar, piyasada Çukurova’yı finansman sağlama konusunda zor durumda bırakabileceği algısı yaratabilir.

Reklam
Reklam

ASELS
Aselsan, STM A.Ş. ile 6 milyon dolar değerinde 2 kontrat imzaladı. Siparişler 2014 ve 2015 yılları arasında yapılacak. Aselsan’ın 1Ç13 itibarı ile birikmiş işleri toplam 3.8 milyar dolar seviyesindeydi.