Hitit Barajı, 3 bin yıl sonra hayat verecek

ÇORUM (İHA) - Çorum'un Alacahöyük Beldesi'nde Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığındaki ekip tarafından sürdürülen kazı çalışmaları, ihtiyaç duyulan 200 milyar liralık ödenek temin edilemezse, 15 Ağustos'ta sona erecek.

Çorum'un tarihi ören yerlerinden olan ve Hitit Uygarlığı'na başkentlik yapan Alacahöyük'te, bu yıl 3 bin 240 yıllık Hitit Barajı'nda çalışmalar yapılıyor. Alacahöyük'te bulunan tarihi Hitit Barajı'nın ortaya çıkarılması için Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu Başkanlığı'nda 17 kişilik bir ekip çalışmalarını sürdürüyor. Kazı çalışmalarının devam etmesinin ödenek temin edilmesine bağlı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çınaroğlu, "Kazı çalışmalarının yürütülmesi için acilen 200 milyara ihtiyaç var. Bu para sadece kazı çalışmaları için gerekli olan miktardır. Kendi ihtiyaçlarımız bu rakamın içinde değil. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un Çorum'a geldiğinde 200 milyarlık ödeneğinin Hitit Barajı'na aktarılacağı sözü vermişti. Ama hala ödenek aktarılmadı. Maddi sıkıntının giderilmemesi halinde 4 ay sürecek Hitit barajı kazı çalışmalarını maalesef 15 Ağustos'ta bitirmek zorunda kalacağız. Kazı çalışmaları yarım kalacak" dedi.

Reklam
Reklam

Kazı çalışmaları süren Hitit Barajı hakkında bilgi veren Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Aykut Çınaroğlu, barajından çıkan suyun kaliteli ve içilebilir özellikte olduğunu söyledi. 1999 yılından beri Alacahöyük'te çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Prof. Dr. Çınaroğlu, Hitit Barajı'nın dünyada bir ilk olduğunu vurguladı.

Çınaroğlu, M.Ö 13. yüzyılda 4. Tuthalya döneminde yapıldığı tahmin edilen barajın, tarihin bilinen en eski barajı olduğunu belirterek, bugün yapılan barajların tüm özelliklerini taşıdığını ifade etti. Baraj seddinin yarı yarıya açılmış durumda olduğunu belirten Çınaroğlu, "Gövde üzerinde sağlı-sollu su taşıyan ön kanal, yanında 5 metre genişliğinde havuz, duvar ve arkasında da eğilimli set ve yeni bir su kanalı bulunuyor. Duvar üzerinde heykel ya da kitabe kaidesi olduğu düşünülen üç kaide de ortaya çıkarıldı. Ödenek gelmesi halinde barajda çalışmalar kısa sürede tamamlanacak" diye konuştu.

Dünyada bulunan ilk 3 barajdan biri olma özelliğini taşıyan Hitit Barajı Hititler tarafından dünyada baş gösteren kuraklık nedeni ile inşa edilerek, o tarihte Hititler'e hayat vermişti. Tarihi baraj şimdi de hayata geçmesiyle birlikte yeniden bölgeye hayat verecek. Alacahöyük Belediye Başkanı Hüseyin Saykan da barajı önemine değinerek, barajın faaliyete geçmesiyle bölgede bulunan yaklaşık 10 bin dönem kıraç topraklarda sulu tarıma geçilebileceğini söyledi.

Reklam
Reklam