Hititlerde Bahar Bayramı Anlatıldı

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Arkeoloji Konferansları’ adı altında ‘Hititlerde Bahar Bayramı’ başlıklı konferans...

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Arkeoloji Konferansları’ adı altında ‘Hititlerde Bahar Bayramı’ başlıklı konferans düzenlendi.

Ç.Ü. Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Erkut katıldı. Erkut, Hititlerin en iyi bilinen ve en önemli bayramlarından olan ilkbahar bayramının ‘an.tah.sum’ olarak adlandırıldığını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Erkut konferansında, "Hititlerin, bu önemli bayramıyla ilgili bilgiler neredeyse eksiksiz denilecek derecede birbirini tamamlayan nüshalar halinde, Boğazköy arşivlerinde ele geçti. Boğazköy arşivlerine göre, bahar bayramı 38 gün sürüyor ve bu sürede kral ve kraliçe Hititlerin kutsal kentlerini geziyor. Bu bayramla ilgili bilgiler ilk defa Hitit Kralı I. Suppiluliuma döneminde çıktı ve o dönemde Hatti ülkesi tanrıları ve Arinna’nın güneş tanrıçası için an.tah.sum bitkisi ihdas edildi." dedi.

Reklam
Reklam

Erkut, Hititlerin baharın gelişiyle tanrılara şükranlarını sunmak, onlara tapınmak ve onlardan yardım dilenmek ve tanrılarını yüceltmek için bu bayramları düzenleyerek, tanrılarını hoşnut etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: