Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip, Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Alacahöyük'te, Ankara Üniversitesince gerçekleştirilen kazılarda yaklaşık 3 bin 700 yıllık maden atölyesinde çeşitli kalıntılara rastlandı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında maden atölyesinde başlatılan ve halen devam eden kazılarda bu sene iki adet bakır külçe bulduklarını ve bununla da atölyenin varlığının kanıtlandığını belirtti.
Bulunan külçelerin kalıplara döküldüğünü ve çeşitli eserler yapımında kullanıldığını dile getiren Çınaroğlu, kalıntıların yaklaşık 3 bin 700 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı.
DUVARLARDAKİ SAĞLAMLIK ARKEOLOGLARI ŞAŞIRTTI
Atölyedeki kazıların devam ettiğine işaret eden Çınaroğlu, "Bu atölyede her sene yeni odalar, yeni bölümlerde çalışma yapıyoruz. Bu sene yaklaşık 20 gündür devam eden kazıda ise atölyenin duvarlarına rastladık. Bulunduğumuz yerin üçüncü derece deprem bölgesi olmasına rağmen, bulmuş olduğumuz duvarların düzgünlüğü ve sağlamlığı bizleri şaşırttı. Biz de bunları hiçbir onarıma tabi tutmadan muhafaza edeceğiz" dedi.
SU KANALI HİJYENE VERİLEN ÖNEMİN GÖSTERGESİ
Çınaroğlu, maden atölyesinde yeni kazılarda su kanalı bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu sene de atölye içerisinde su kanalını bulduk. Atölyedeki kazıda su kanalının bulunması beni şaşırttı. Bu da hijyene önem verildiğinin bir göstergesidir" diye konuştu.
Çalışmaların süreceğini de bildiren Çınaroğlu, atölyeden arkeoloji dünyasını heyecanlandıracak yeni eserlerin çıkacağına inandıklarını sözlerine ekledi.