İnsanoğlunun hıza olan tutkusu ve adrenalin isteği dünya var olduğundan beri hiç bitmedi. Bunun sonucunda birçok yarış ve türevlerinin ortaya çıkması kaçınılmaz oldu. Onlardan biri de kuşkusuz Formula 1 yarışları oldu.
Evet... Yer ile neredeyse arasında hiçbir mesafe olmayan arabaların tarihsel gelişimi büyük farklar geçirmese de evrimi okunmaya değer. Tarihte ilk bilinen otomobil yarışı 1894'de Fransa'da gerçekleşti. Elbette eskiden de birçok yarış vardı ancak otomobiller hızın yeni tanımı olunca yarışlar da bir bir kendisini gösterdi. İlk Formula 1 yarışı ise çok uzakta değil sadece 12 yıl sonra 1906'da Avrupa Grand Prix Şampiyonası'nda kendisini gösterdi...
Artık yeni hız makineleri kendilerini göstermeye başlıyordu
1906'da Fransa topraklarında Dünya tarihinin ilk resmi Grand Prix'i gerçekleşirken Formula 1'in de temelleri atılıyordu aslında. Genellikle köylerde gerçekleştirilen amatör yarışların ardından bu iş anlam kazandı ve ilk kez resmiyete döküldü. Köylerde gerçekleştirilen yarışlarda birçok kaza oluyor yarışlar trafiğe açık şekilde gerçekleştiriliyordu. Fransa'daki parkur ise tamamen kapalı olmuştu...
Tarih 1937'ye geldiğinde yarışlar tamamen trafiğe kapatılarak tüm Avrupa'da Grand Prixler yapılmaya başlandı. Arabalar artık yarışlar için özel olarak tasarlanıyor daha büyük bütçelerle reklamlar verilerek yeni bir yarış doğuyordu.
II. Dünya Savaşı'ndaki büyük kıyımlar her spor alanını etkilediği gibi araba yarışlarını da büyük ölçüde etkiliyor ve yarışlara engel oluyordu. Savaş biter bitmez 1946'da Grand Prix'e yeni kurallar getirildi. Formula One olarak ilk kez araçlarda belirli standartlar arayan organizasyonun ilk ayağı 1946'da Turin'de gerçekleştirildi. Ancak hala turnuvanın adı Grand Prix olarak kalmış olsa da 1950'de Formula 1 Dünya Şampiyonası olarak tamamen adını değiştirdi.
Böylelikle dünya yeni bir motor sporuyla tanışmış oluyordu.
Formula 1 yarışlarında amaç arabaların daha hızlı gidebilmesi ve bununla birlikte arabaların hava direncine karşı daha dayanıklı olabilmesiydi. Bunlara önlem olarak aracın yüksek hızlarda bile kontrol edilebilmesi için ön ve arka kısımlara kanat takıldı, hava direnci içinde iyice yere yapıştırıldı.
Evet 200'li yıllara geldiğimizde artık her şey değişmişti. 90'lı yılların üzerine yeni tasarımlar konulmuş yeni yıldızlar ortaya çıkmıştı. Formula 1 mali ve reklam anlamda da birçok ülkenin gelir kaynağı haline geldi. Artık sadece araba firmaları değil, pit ekibi ve pilot kalitesi de yarışların önemli unsurları oluyordu.