"Hizbullah ana" davası sürüyor

DİYARBAKIR (İHA) - Terör örgütü Hizbullah adına 156 kişinin öldürülmesi, 80 kişinin de yaralanması eylemlerine katıldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan ve üst düzey örgüt yöneticileri ile askeri kanat tetikçilerinin de aralarında bulunduğu "Hizbullah Ana" davasına devam edildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen Mehmet Salih Kölge'ye mahkeme başkanı, "Doğru söyleyeceğine dair namusun ve şerefin üzerine yemin eder misin?" diye sorunca Kölge, "Hizbullah davası ve İslam adına ancak yemin ederim. Sizin yasalarınıza göre yemin etmem" dedi.

Reklam
Reklam

3 No'lu DGM'de görülen 27 sanıklı davaya, tutuklu sanıklardan 25'i katılırken, diğer 2 sanık katılmadı. 1 No'lu DGM'de "95 kişinin öldürülmesi talimatını vermek" suçundan müebbet hapisle yargılanan örgütün Mardin Bölge Sorumlusu Mehmet Salih Kölge, sanık Edip Gümüş'ün faaliyetleriyle ilgili tanık olarak dinlendi. Mahkeme başkanı Mustafa Yüksek'in, "Doğru söyleyeceğine dair namusun ve şerefin üzerine yemin edermisin" sorusuna Kölge, "Ben ancak Hizbullah davası ve İslam adına yemin ederim. Bunun dışında sizin yasalarınıza göre yemin etmem" diye cevap verince, hakim ile Kölge arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Bunun üzerine Kölge'nin ifadesi tutanaklara "Yeminsiz alınmıştır" şeklinde geçince Kölge bu kez, "Bende Müslüman bir arkadaşını katil ilan edecek göz var mı? Ben 3 ay gözaltında kaldım. Bunun 45 günü kayıt dışı tutuldum. Irak'ta yaşanan işkencelerin aynısını yaşadım" şeklinde konuştu.

Daha sonra ifadesi alınan ve İstanbul Beykoz'daki villada sağ olarak yakalanan Şura üyesi Edip Gümüş ise, "Irak'ta Müslümanlar'ın yaşadıkları işkence karelerini bizde yaşadık. İfadelerimiz aynen Irak'taki işkence fotoğrafları gibi alındı. Birbirimizin aleyhine ifade vermeye zorlandık. Müslümanlar'a yapılan bu vahşeti de buradan kınıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Kısa bir ara veren mahkeme heyeti, sanıklardan Mehmet Feysel Bozkuş ile Yunus Avcı'nın Topluma Kazandırma Yasası'nın yürürlükte olduğu tarihte verdikleri dilekçelerle ilgili, İçişleri Bakanlığı'nın yanıtının beklenmesine, Beykoz'daki villada ele geçen ve halen DGM adli emanetinde bulunan CD ve kasetlerin İstanbul Teknik Üniversitesi "Bilirkişi Heyeti" tarafından çözümü yapılması için İstanbul DGM'ye yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 11 Ağustos'a erteledi.