Hizbullahçılar İran’a mı kaçtı?

Uluslararası hukuk gözardı edilerek serbest bırakılan, bırakıldıktan sonra takibe alınmayan Hizbullah’ın beynini oluşturan sanıklar, kayıplara karıştı

Davaları 10 yılda bitirilemeyen, tahliyelerine yol açacağı söylenen CMK’nın 102. maddesinin yürürlük tarihi ertelenmeyen, tahliye edilmeleri riskine rağmen dosyaları hızlandırılmayan, AİHM kararlarına göre tahliye edilmeyebilecekleri görüşüne rağmen, uluslararası hukuk gözardı edilerek serbest bırakılan, bırakıldıktan sonra takibe alınmayan terör örgütü Hizbullah’ın beynini oluşturan sanıklar, kayıplara karıştı. Sanıkların İran’a kaçmış olabilecekleri belirtiliyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tahliye edilmelerine rağmen imza vermeye gitmediklerini belirterek 12 Ocak gecesi sanıkların yeniden tutuklanmalarına karar verdi ancak Diyarbakır ve Batman’daki onlarca eve yapılan baskında, sanıkların bir tanesine bile ulaşılamadı. Hizbullah ve PKK sanıklarının tahliyelerden hemen sonra kayıplara karıştığı anlaşıldı. 188 cinayetten sorumlu tutulan isimleri göz göre göre serbest bırakan Türkiye, şimdi yeniden bu isimleri aramaya başladı.
CMK’nın uzun tutukluluğu sınırlayan 102. maddesinin, 31 Aralık’ta yürürlüğe girmesinin ardından, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, davaları 10 yılda bitirilemeyen Hizbullah ana davası sanıklarının tahliyesine karar vermişti. Daire, bu sanıkların adli kontrol altına alınarak, hergün polise giderek imza atmalarına da hükmetmişti. Daire, sanıklara yurtdışına çıkış yasağı da koymuştu.

Reklam
Reklam

İsimler de gitti onlar da gitti Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önce ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edip, sonra cezalarında iyi hal indirimi yaptığı sanıkların cezalarının kesinleşeceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Bu nedenle, ilk günden itibaren kamuoyunda, serbest bırakılan isimlerin kaçabileceği endişesi doğdu. Endişenin gerçeğe dönüşmesi de uzun sürmedi. 3 Ocak 2011’de serbest bırakılan Hizbullah sanıklarının 12 Ocak’a kadar imza vermeye gitmemeleri nedeniyle, Diyarbakır Başsavcılığı, adli kontrol hükümlerine uymayan sanıkların isimlerini 12 Ocak’ta Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Daire, Gerçeker’den gizledi Daire, tutanağı işleme koymayı geciktirmedi ve aynı gün geç saatlerde, 9 Hizbullah sanığı ile 3 PKK’lı hakkındaki tahliye kararını kaldırdı. Bu karar da hemen uygulanması için Diyarbakır’a gönderdi. Polis, Diyarbakır ve Batman’daki adreslere ardı ardına baskınlar düzenlemesine rağmen sanıklardan hiçbirine ulaşamadı. Diyarbakır’daki kaynaklar, bu isimler dışında, aralarında farklı Hizbullah sanıklarının da bulunduğu 5 isimle ilgili daha yakalama kararı çıktığı ancak bu kişilere de ulaşılamadığı bilgisini verdi.
Gerçek tabloyu ise dün yine 9. Ceza Dairesi Başkanvekili Ekrem Ertuğrul açıkladı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Mahmut Acar’ın, Aralık ayı sonundan bu yana izinde olmasından dolayı dün basın mensuplarının karşısına çıkan Ertuğrul, gizlilik nedeniyle durumun Yargıtay Başkanı’ndan bile gizlendiğini belirterek, sanıklar için tutuklama kararı çıkartıldığını açıkladı. Ertuğrul, “Adli kontrol tedbirine uymayan tüm sanıkların, bu yükümlülüklerine uymamaları nedeniyle saklanacakları veya kaçacakları şüphesi doğduğu da gözetilerek CMK ’nın 112. ve 100. maddelerinin amaç, kapsama ve gerekçesi de nazara alınarak tutuklama kararı verilmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

Van üzerinden İran’a iddiası Ortadan kaybolan Hizbullahçıların İran’a kaçmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
İstihbarat birimlerinin ulaştığı bilgilere göre, aralarında örgütün üst düzey yöneticileri Cemal Tutar ile Edip Gümüş’ün de bulunduğu Hizbullahçıların önce gizlice Van’a geçtikleri, buradan yasa dışı yoldan İran’a ulaştıkları değerlendiriliyor. Van’da da etkili oldukları belirtilen Hizbullahçıların, İran sınırındaki Özalp, Saray veya Başkale ilçelerinin kırsal kesiminde kaçakçıların kullandığı güzergahı kullandıkları sanılıyor.