Hızırreis denizaltısı yeni görevinde

KOCAELİ (İHA) - Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki aktif hizmetini tamamlayan Hızırreis TCG Denizaltısı, İzmit sahilinde müze denizaltısı olarak hizmet verecek.

Türk Deniz Kuvvetleri'nde 21 yıl görev yapan ve Şubat ayında aktif hizmetini tamamlayarak müze haline dönüştürülen TCG Hızırreis'in açılışı nedeniyle bugün bir tören düzenlendi. İzmit sahilinde Gayret Müze Gemisi'nin yanına getirilen Hızırreis Denizaltısı için düzenlenen törene Kocaeli Valisi Erdal Ata, Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, 15. Kolordu Komutanı Korgeneral Zafer Özkan, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Can Erenoğlu, Emekli Amiral Şükrü Bozoğlu ve askeri erkan katıldı.

Reklam
Reklam

TCG Hızırreis Müze Gemisi'ni kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, "Gemiler bizim için birer canlı varlıktır. Doğarlar, yaşarlar, ölürler ve aramızdan ayrılırlar. Onların bize hatıraları kalır. Ama biz 21 yıl birlikte olduğumuz Hızırreis Denizaltı gemisini aramızdan ayırmadık. Onu denizaltı müze gemisi olarak milletimize hizmete devam etmekle görevlendirdik" dedi.
Yapılan açılışın ardından davetliler, Hızırreis'i gezerek yetkililerden bilgi aldılar.

HIZIRRESİN'İN TARİHİ 2. Dünya Savaşı sonrası yüksek duruş ve vuruş gücüne sahip ilk denizaltı gemilerinden biri olarak USS Gudgeon ismiyle 11 Haziran 1952 tarihinde ABD'de denize indirilen denizaltıya, 30 yıl süreyle ABD Deniz Kuvvetleri'nde görev yaptıktan sonra 30 Eylül 1983 tarihinde California'da Türk Sancağı çekildi.
Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilerek Hızırreis adını alan denizaltı, burada görev yaptığı 21 yıl süresince 19 bin 771 saat dalış gerçekleştirerek, 19 adet milli tatbikat ve 9 adet NATO tatbikatına iştirak etti. Ayrıca 5 adet cephe görev eğitimi ve 11 adet rotasyon görevi icra etti.
Hızırreis Denizaltısı, Pazartesi, Salı ve dini bayramların ilk günü ve 01 Ocak tarihi hariç, 10:00-17:30 saatleri arasında gezilebilecek.

Reklam
Reklam