Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör Raporu

Hızlı tüketim malları (HTM) perakendeciliğine yönelik Rekabet Kurumu'nca hazırlanan sektör incelemesi nihai raporu açıklandı.

Hızlı tüketim malları (HTM) perakendeciliğine yönelik Rekabet Kurumu'nca hazırlanan sektör incelemesi nihai raporu açıklandı.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi ve Rekabet Kurumu tarafından düzenlenen "10. Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel Gelişmeler" sempozyumunda açıklanan raporda, sektörün gelişimiyle, alıcı gücüne yönelik yapılan çalışma ve analizlerde öne çıkan tespitler yer aldı.

Raporda hızlı tüketim ürünleri içinde organize perakendenin payının arttığı, 2005'te yüzde 31,26 olan payın 2011 yılı ilk altı ayı itibariyle yüzde 50,86 düzeyine ulaştığı, organize HTM perakendeciliği pazarı içinde en hızlı büyüyen kanalın ise indirim mağazacılığı olduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

Raporda dikkati çeken bir veri, bölgesel perakendeciliğin, organize perakende sektörü içindeki payını artırdığı oldu. Bölge bazında sırasıyla Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz, il bazında ise İstanbul ve Ankara, bölgesel hızlı tüketim malları perakendeciliğinin yaygın olduğu pazarlar olarak rapordaki yerini aldı. Yerel/bölgesel perakendecilerin büyüme eğilimini korumaya devam ettiği, yerel perakendecilerin 2010-2011 döneminde mağaza sayısı bakımından yüzde 43, toplam satış alanı bakımından ise yüzde 24 büyüdüğü belirtildi.

-Türkiye yoğunlaşma oranlarında Avrupa'nın gerisinde-

Türkiye'deki HTM perakendeciliğinde yoğunlaşma oranlarının Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında hala düşük olduğu dile getirilen raporda, Türkiye'nin organize perakende içinde CR4 (en büyük dört perakendecinin toplam pazar payı oranı) yoğunlaşma oranı yüzde 27,01 düzeyinde iken, 2011 yılı ilk altı ayı itibariyle CR8 oranı ise toplam ve organize kanal için sırasıyla yüzde 16,01 ve yüzde 31,47 düzeyinde olduğu vurgulandı.

Reklam
Reklam

-Kurumsallaşma ve şeffaflaşma artmakta-

Raporda perakende zincirleri arasında halka arzlarla birlikte kurumsallaşma ve şeffaflaşmanın arttığı, kurumsallaşmanın artmasıyla birlikte ilgili pazara küresel perakende zincirlerinin gelmesinin beklendiği kaydedildi.

Alıcının gücüne yönelik yapılan, HTM perakendecilerden temin edilen veriler ve tedarikçilerin katılımıyla gerçekleştirilen analizler sonucunda, sektörde alıcı gücünün artmakta olduğu, ancak rekabet hukuku bakımından alıcı gücünün düzeyinin halihazırda doğrudan müdahaleyi gerekli kılacak nitelikte olmadığı tespit edildi.

Raporda özel markalı ürünler, indirim mağazacılığındaki gelişme paralelinde büyüme göstermekte iken, saha çalışması sonucunda bu kategorideki büyümenin tedarikçi faaliyetlerini zorlaştıracak düzeyde olmadığı, özel markalı ürünlerin toplam satışlar içindeki oranının Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde olmakla birlikte gelişme eğiliminde olduğu dile getirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: