Kalori hesabı yapın
Vücudunuzun düzenli çalışabilmesi için gerekli olan kaloriyi almak zorundasınız. Gereğinden fazla olanları ise almazsanız, kilo alımı durur. Bunun için yaşınız ve cinsiyetiniz gibi faktörlere göre, kalori hesabı yapan cetvelleri kullanın. Böylece günlük ne kadar kaloriye ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.
Yemek planı geliştirin
Sebze, meyve, kepekli tahıllar, iyi yağlar ve yağsız protein bulunan dengeli bir yemek seçimi yapın. Bir yemek tabağının yarısı sebze veya meyve, yarısı ise kepekli tahıllar ve yağsız protein ile dolu olmalıdır.
İştahınızı bastırmak için
Diyet yaparken en çok zorlanılan konuların başında ise iştahın bastırılması gelir. Düşük kalorili gıdalarla beslenmek değil, dengeli beslenmek sizin iştihanızın bastırılması için yardımcı olacaktır. Saatlerce doyma hissi veren bazı gıdalar şunlardır;
Greyfurt
Yulaf ezmesi
Elma
Yumurta
Zencefil
Kuruyemiş
Yeşil yapraklı sebzeler
Patates
Bitter çikolata
Baharatlı gıdalar
Öğün atlamayın
Sağlıklı bir kahvaltı yapmak metabolizma hızını artırır, enerjiyi yüksek seviyelerde tutar, gün boyunca yüksek kalorili atıştırmalık isteme dürtüsünü azaltabilir. Metabolizmanın çalışmasını sürekli hale getirmek için her iki ile dört saat arasında yemek veya ara öğün alınması gerekir. Yemek düzeninizi oturtursanız, kan şekeriniz de iniş çıkış göstermeyecektir. Böylece ani acıkmalar yaşanmayacaktır.
Alışveriş listesi yapın
Alışverişe gittiğiniz zaman mutlaka bir liste ile gidin. Böylece almanız gerekenleri alın, gördüğünüz ve diyetinizi bozacak gıdalardan (gazlı içecekler, kurabiye, dondurma, pizza ve işlenmiş tüm gıdalardan) kaçının. En iyisi onları hiç görmemeniz. Bunun için bu yiyeceklerin bulunduğu bölümlere girmeyin.
Sevdiğiniz yiyeceklerin yerine başka şeyler seçin
En sevdiğiniz yüksek kalorili gıdaların yerine düşük kalorili gıdalar seçin. Çoğu gıdalar gereksiz yağ, şeker ve kalori olmadan da sevdiğiniz yiyecekler kadar size zevk verebilir.
Her hafta bir kaç vejeteryan yemeklerini tercih edin. Tatlı yerine işlenmiş kurabiye ya da kek yerine meyve yiyin. Kalori ve yağ açısından zengin Patates cipsi ve gofret yerine birkaç kaşık humusun içine içine dilimlenmiş kırmızı biber, bir avuç üzüm ve peynir koyarak bir kaç kraker yiyebilirsiniz. Tereyağ yerine Zeytinyağını tercih edin.
Şekerli sıvılar içmeyin
Meşrubat, meyve suyu, enerji içecekleri, aromalı kahveler yerine çay, kahve, bitki çayı veya maden suyunu tercih edin. Örneğin, sabah büyük bir latte 500 kaloriye sahip olabilir. Su alımının artırılması ve rutin olan egzersiz yapılması kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Kilo vermek için egzersiz şart
Egzersiz için mutlaka zaman yaratın. Egzersizin ilk başlangıcında kasların oluşması sırasında biraz kilo almış gibi görünebilirsiniz, ama uzun vadede kilo vermek için bu kaslara ihtiyacınız olacaktır. Ne kadar yoğun olursanız olun, hergün mutlaka düzenli olarak egzersiz yapın. Yürüyüş kilo vermeyi kolaylaştıran en iyi egzersizlerin başında gelir. Yakın bir yerlere alışverişe giderken bile yürümek kilonuzu etkileyecektir.
İşleri yaparken egzersiz
Evde bulunduğunuz süre içinde de ev işleri yaparak veya köpeğinizi yürüyüşe çıkararak egzersiz yapabilirsiniz. Yapmanız gereken yürüme miktarını artırmanız. Yürüyen merdivenleri de yürüyerek çıkabilirsiniz. Bahçeyle uğraşmak çok iyi bir egzersiz olabilir.
Yapacağınız egzersizin size zevk vermesi gerekir. İstemeyerek yapılan egzersizler kısa bir süre sonra bitmeye mahkumdur. Bunun için sevdiğiniz ve sizi motive edecek egzersizler seçmeye özen gösterin. Yürüyüş, yüzme, bisiklet, hatta Zumba sizin için uygun egzersizler olabilir.
Yeterince dinlenin
Dinlenmiş olursanız, gün boyunca enerjinizi korumaya ve doğru kullanmanıza yardımcı olacaktır. Az uyumak veya uykusuz kalmak sizin kilo vermenize engel olabilir. Yaplıan araştırmalar uyku sırasında da yağların yakıldığını ortaya koymuştur.
Nasıl beslenmelisiniz?
Çeşitli diyetlerden ortak öğünleri sizler için derledik. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde neler yemelisiniz? İşte bir günlük diyet listesi.
Kahvaltı
Yaklaşık 400 kalori
Omlet
1 yumurtayı iyice karıştırın ve bir çay kaşığı zeytin yağı konulan bir tavada pişirin. Yumurta piştikten sonra içine istediğiniz sebzeleri koyun. Yanında bir şekersiz çay ile ile birlikte yiyebilirsiniz.
Öğlen
Burgu Makarna Salatası (400 kalori)
3/4 bardak tam tahıllı makarnayı haşlayın. İçine bir tatlı kaşığı zeytin yağı koyabilirsiniz. Makarnanın yanına istediğiniz yeşilliklerden salata, enginar, biber, brokoli ekleyerek yiyebilirsiniz.
Akşam
Mangal Partisi (400 kalori)
Kemikli tavuk etine hazırlanan barbekü sosu fırça ile sürebilirsiniz. Yanına haşlanmış bir orta boy mısır, veya 1/2 su bardağı fasülye ile yiyebilirsiniz.