Hizmet-iş Kayseri Şubesi Başkanı Halil Özdemir:

Hizmet-İş Belediye Başkanı Halil Özdemir, Kayseri’de belediye hizmetlerinde çalışan tüm kadrolu işçilerin üyelere olduğunu kaydetti....

Hizmet-İş Belediye Başkanı Halil Özdemir, Kayseri’de belediye hizmetlerinde çalışan tüm kadrolu işçilerin üyelere olduğunu kaydetti. Özdemir, bu durumun nedenini, belediye başkanlarının sendikacılığa sıcak bakmasına bağladı.

2005 yılından bu yana Hizmet-İş’in şube başkanlığını görevini yürüten Halil Özdemir, Kayseri’de 57 belediyede yetkili olduklarını söyledi. Toplam 2 bin 350 kadrolu işçinin tamamının, Hizmet-İş üyesi olduğunu belirten Özdemir, tek sıkıntılarının taşeron işçileri örgütleyememek olduğunu ifade etti. Söz konusu durumu taşeron işçilerin örgütlenmesinin önündeki yasal engellere bağlayan Özdemir, “Şu anda sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı işçi sayısı 11 milyon, fakat sendikalı sayısı 800 bin. Sendikalılaşma sayısı çok az, hele hele taşeronlarda sendikalaşma hiç yok. Taşeronlarda çalışan işçilerin sendikalaşması konusunda ciddi sorunlar var ama bunlar kanuni sorunlar, Meclis’e gelecek, görüşülecek ve taşeronların da sendikalaşması konusunda çalışmalar başlayacak.” dedi. Taşeron işçilerin kanuni sorunlarının çözülebilmesi için konfederasyon olarak çalışma yaptıklarını dile getiren

Reklam
Reklam

“İŞÇİLERLE BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ”

Özdemir, işçilerin haklarını alabilmesi birlik olmaları gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de genel sendikalaşma oranının yüzde 8 olduğunu ifade eden Özdemir, en fazla sendikalaşma oranının Hizmet-İş’te olduğunu kaydetti. Kayseri’de de sendikalaşma oranında birinci sırada yer aldıklarını belirten Özdemir, “Biz başarımızı iş sözleşmelerini beraber işçilerle birlikte yapmamıza bağlıyoruz, tabi ki çizgimizden sapmama, ilkeli, kararlı, dik duruşumuz da bunda etkili. Her zaman işçilerin yanında hareket ediyoruz. Örneğin toplu iş sözleşmesi yapmadan önce işçilerimizle bir araya geliriz, sohbet ederiz ve görüş alışverişinde bulunuruz. Bizim, belediyelerde 110 temsilcimiz var. Onları buraya toplarız ve toplu iş sözleşmesi ile ilgili görüşmeler yaparız. Onlar giderler işçi arkadaşlarımıza bilgi verir ve belediyeden son teklif alınınca tekrardan işçilerimizi bir araya toplarız. Ya anlaşacağız ya da uzlaşmayacağız önümüzde 2 seçenek var. Biz ne olay olursa işçilerimizle görüş alışverişi yapıyoruz. Onlar da bize teveccühlerini esirgemiyorlar.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“BELEDİYE BAŞKANLARI İŞÇİLERE EVLADI GİBİ BAKIYOR

Kayseri’de belediye başkanlarının sendikalaşmaya sıcak baktığını da dile getiren Özdemir, şöyle konuştu:

“Belediye başkanları işçilerine biraz duyarlı bakıyor bu hizmetlerin onların sayesinde olduğunu biliyorlar. Belediyeler bunu bildikleri için işçilerini evlatları olarak görüyor ve bizimle işçilerin isteklerine sıcak bakıyorlar. Bizim bağlı olduğumuz diğer iller işçilerine sıcak bakmıyor. Haklarına saygı göstermiyorlar. Sendikaya sıcak bakmadıkları için bizim onlarla toplu iş sözleşmesi yapmamız çıkmaza giriyor ama ben Kayseri’de böyle bir sıkıntıyla şube başkanı olduğum dönemde hiç karşılaşmadım.”

“BARAJ SORUNU BİZİ DE SIKINTIYA SOKACAK”

Kendisinin de işçilikten gelmesinin, işçinin durumunu anlamasını sağladığını ve başarılarının ikiye katladığını belirten Özdemir, sendikaların baraj sorunu ile ilgili de konuştu. Halihazırda kendi sendikalarının baraj sorunun etkilenmediğini ifade eden Özdemir, “Büyük ihtimalle ilk 4 yıl yüzde 1, ikinci 4 yıl yüzde 2, üçüncü 4 yıl yüzde 3 olarak anlaşma yapıldı. Ama bu iş böyle devam ederse çalışan arkadaşların sendikalaşma konusunda bir çalışma yapılmazsa, sendikaların önü açılmazsa, bu sorundan Hizmet-İş de etkilenecek.” dedi.

Reklam
Reklam

“SENDİKACILIK KANUNU DEĞİŞMELİ”

Mevsut sendikacılık kanununun, darbe zihniyetinin ürünü olduğuna değinen Özdemir, “İşçi haklarında olsun, grev olsun, iş ilişkileri olsun bunların düzenlenmesi gerekiyor. Ondan sonra konfederasyonlar, sendikalar toplanır bu konunun nasıl kolaylaşacağını tartışırız. Ama bu işin temel yolu tabi ki de sendika kanununun değişmesinden geçiyor. Bir taraftan da işverenlerin bizleri öcü olarak görmemesi lazım.” ifadelerini kullandı.

“SENDİKACILIK ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRDİK”

Özdemir, sendika olarak, yaptıkları diğer faaliyetlerle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Hizmet-İş sendikası olarak biz çok farklıyız, şu anda 5 trilyon 260 milyar Lira öğrenci bursu verdik. Endonezya’da deprem çocuklarına okul yaptırdık. Pakistan’a okul yaptırdık. Somali’ye trilyonlarca yardım gönderdik. Filistin’de, Gazze'de, Şeria’da İsrail’in anasını babasını katlettiği çocuklara yetimhane yaptırıyoruz.Yani artık insanların sendikaları işverenlere sıkıntı yaşatmak, masa kaldırmak, eylem yapmak, problem çıkarmak degil de; huzuru sağlamak yada masada anlaşarak hak alınabileceğini göstermesi lazım. İşverenlerin de sendikalara eski gözle bakmaması lazım, bir şans vermesi lazım. Ben Hizmet-İş ve Hak-İş’in bu yolda ilerlediğine inanıyorum. 12 Eylül’de çıkarılmış katı Sendikalar Kanunu ve Toplu İlişkiler Kanunu düzeltilirse, sendikaların önünün açılacağına inanıyorum.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: